fbpx

Vitchokladsmousse av Malax Limpan

Denna festliga och tilltalande festmenus dessert lämpar sig till alla slags fina fester, så som till Självständighetsdagen.⁠ Med denna överraskar du festgästerna!⁠

INGREDIENSER:

(för sex personer)

Vitchokladsmousse:

  • 1,5 msk socker
  • 1 dl mjölk
  • 20 g Malax Limpa
  • 2 gelatinblad
  • 250 g vit choklad
  • 4 dl vispgrädde

Savarin på Malax Limpa:

  • 8 cl mörk rom
  • 2 dl vatten
  • 4 msk socker
  • 200 g Malax Limpa

Hjortronsoppa:

  • 1 kg hjortron
  • 7 dl vatten
  • 250–300 g socker

Vitchokladsmousse:

Lägg Malax Limpan i mjölken. Låt ta smak i ca 3 timmar och sila därefter bort brödet från mjölken. Blöt gelatinbladen 10 minuter i kallt vatten. Blanda sockret i den kryddade mjölken och koka upp blandningen. Tillsätt gelatinbladen under ordentlig omrörning.

Krossa vitchokladen i en skål. Håll på den heta mjölkblandningen och rör om till en slät blandning. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa vispgrädden till löst skum och lyft den i vitchokladen i tre delar. Häll mousseblandningen i en plastask eller spritspåse.

Savarin på Malax Limpa:

Blanda rommen, vattnet och sockret i en kastrull. Koka upp, så att sockret blir upplöst i vätskan och rommens alkohol avdunstar.

Skär av en hel Malax Limpa en skiva av en tummes tjocklek. Ta ur brödskivan med en rund form ut en ca 6 cm stor skiva. Ta ur den runda skivan bort mitten med en äppelborr, så att skivan blir till en ring. Gör på samma sätt sex brödringar. Värm brödringarna i romlagen så att de blir mjuka men inte går sönder.

Hjortronsoppa:

Koka upp alla ingredienser i en kastrull. Låt lagen svalna, helst över natten, men minst till rumstemperatur. Sila lagen genom en gasväv. Ställ in i kylskåpet för att svalna.

Servera vitchokladsmoussen med Malax Limpa -savarinen och hjortronslagen. Bygg upp en portion genom att med en varm sked av vitchokladsmoussen skulptera en vacker kula på savarinen eller spritsa mousse på savarinen. Garnera exempelvis med krossad choklad och ätliga blommor.