fbpx

Malax Limpans gravade sik

Denna festliga och tilltalande festmenus förrätt lämpar sig till alla slags fina fester, så som till Självständighetsdagen.⁠ Med denna överraskar du festgästerna!⁠

INGREDIENSER:

(för 4–6 personer)

  • 200 g benfri sikfilé
  • 8 skivor Malax Limpa
  • 4 cl Napue gin
  • ca 75 g grovt havssalt
  • 30 g tranbär

Finfördela 2 skivor Malax Limpa till smulor i en mixer. Krossa tranbären en aning exempelvis i en mortel, mosa dem inte.
Lägg sikfilén med skinnsidan nedåt i ett kärl med låga kanter. Häll på Napue gin. Blanda samman saltet och smulorna av Malax Limpa och salta sikfilén med bröd-saltblandningen. Lägg tranbären ovanpå. Vänd filén i kärlet så att skinnsidan kommer uppåt. Täck över exempelvis med bakplåtspapper och ställ på en lätt vikt. Ställ in fisken i kylskåpet för att ta smak i ett dygn.
Skär för serveringen återstoden av brödskivorna i tunna stänger eller små kuber. Skär den gravade siken i skivor eller små kuber (tartar). Lägg upp fiskskivorna och brödbitarna om varandra på ett serveringsfat. Servera med sikrom, crème fraîche och rödlök. Garnera exempelvis med dill och tranbär.

Recept: Antti Puromies