Ingredienserna (kakform med löstagbar botten 25 cm, ca 12 personer):
Ingredienserna (kakform med löstagbar botten 25 cm, ca 12 personer):
Fyllning av vanilj och färskost:
Börja med vanilj-mascarponekrämen.
Mät upp socker och potatismjöl i en kastrull och rör om. Tillsätt mjölken, äggulorna och den kluvna vaniljstången (klyv den på längden). Värm på spisen under vispning tills krämen bubblar upp. Lägg gelatinbladen för vanilj-mascarponefyllningen i blöt i kallt vatten. Blanda i mascarponeosten och de upplösta gelatinbladen. Låt mascarponekrämen svalna. Gör bottnen under tiden.
Lägg bakplåtspapper i bottnen och längs kanten på kakformen (diameter 24-26 cm) eller smörj med olja så lossnar kakan bättre. Täck bottnen med skivor av Malax Limpan genom att skära bitar i lämplig storlek. Fukta skivorna med glögg. Vispa grädden till skum. Vänd ned vispgrädden i krämen. Häll fyllningen i formen. Låt stelna i kylskåpet minst två timmar.
Koka upp 3 dl glögg i en kastrull och tillsätt geléämnet enligt dess anvisning.
Häll i formen ovanpå vaniljfyllningen.
Det går även bra att göra efterrätten i portionsskålar eller tårtringar.
Garnera med chokladkross.
Receptet: Antti Puromies
Expresskurvan 5
65380 VASA
FINLAND
Tel. +358 (0)6 3577 100
vardagar kl 09.00 – 15.00
info (at) maalahdenlimppu.fi