fbpx

Historia

Malax Limpan är ett familjeföretag, vars bageriverksamhet inleddes 1893

Karl Malmberg, ”Bagar-Kalle”, inledde bageriverksamhet i liten skala i Malax 1893. År 1901 beslutade Karl bege sig till Förenta staterna och där grunda ett eget bageri. Bageriet gick under namnet Johnson & Malmberg. Företaget tillverkade vid sidan av bröd också konditorivaror. Till Malax återvände Kalle 1906.

Senare kom även dottern Anna med i bageriverksamheten. Karl och Anna började tillverka limpor utgående från ett recept som de utvecklat. Från det fick Malax Limpans historia sin början.

Till en början levererades limporna till butikerna i nejden med cykel. Snart spred sig vetskapen om den utomordentliga limpan och man började leverera limpor också till ett mer vidsträckt område. Vid sidan av cykeltransporterna gjorde Anna också försäljningsresor med roddbåt från Malax till Vasklot hamn i Vasa. I hamnen lärde sig sjömännen och hamnarbetarna uppskatta den goda smaken i Annas limpor. På salutorget i Vasa var Anna och limporna en välbekant syn. På torget kallade kunderna Annas limpor Malax Limpor.

Tillverkningen av Malax Limpan har fortsatt utan avbrott sedan 1906. I början av 1950-talet grep Mirjam Wahlman tyglarna. I och med den ökade åtgången utvidgade Mirjam verksamhetsutrymmena i Malax och skaffade maskiner och utrustning till bagarnas hjälp. Då levererades limporna till hela dåvarande Vasa läns område. Vid ingången av 2000-talet ville Mirjam avstå från verksamheten och sålde företaget till familjen Latvasalo.

Familjen Latvasalo är den fjärde länken i Malax Limpans historia. Familjen har utvidgat Kalles och Annas hembageri till ett internationellt bageriföretag. Från Malax Limpans toppmoderna produktionsanläggning skickas det i dag limpor åt alla håll i Finland och Sverige.