fbpx

Banoffee med pepparmyntssmak

Piparminttuinen banoffee

”Till ett juligt kaffebord går det enkelt att svarva ihop en banoffee-paj med pepparmyntssmak. Bottnen är den sötsura Malax Limpan med pepparkakskrydda. Fyllningen är kola, banan samt fräsch vispgrädde med smak av pepparmynta, som kröner helheten!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(8-10 portioner):

Botten:
• 8 skivor av Malax Limpan
• 100 g smör, smält
• 1 msk pepparkakskrydda

Fyllning:
• 1 burk (397 g) karamelliserad kondensmjölk
• 2 bananer
• 4 dl vispgrädde
• 3 msk socker
• 2 msk pepparmyntsarom

Till garnering:
• Pepparmyntskarameller

Kör skivorna av Malax Limpan till smulor i en hushållsassistent. Smält smöret och blanda i limpsmulorna, kryddad med pepparkakskrydda. Lägg bakplåtspapper på bottnen av en 22 cm springform. Bred ut limpblandningen på bottnen och tryck ned den tätt. Tryck också ut bottnen en aning mot kanterna. Bred ut den karamelliserade kondensmjölken på bottnen. Sätt in i kylskåpet för att stelna i ungefär en timme, tills bottnen har blivit hård.

Sammanställ och garnera pajen just innan den serveras. Vispa vispgrädden till skum med sockret och krydda till slut med pepparmyntsextrakt. Skala bananen och skär den i skivor.

Lägg bananskivorna på kolan och bred till slut på pepparmyntsgrädde.
Krossa pepparmyntskaramellerna och strö krosset på pajen. Garnera med pepparmyntskarameller i olika former. Servera och njut!

Recept: Emmiina Lehtonen