Grillade vindruvor med ricottaskum

Grillatut viinirypäleet ricottavaahdolla

”Vindruvornas smak får en helt ny dimension när man marinerar och grillar dem! Servera med krispigt Malax Limpan och fylligt ricottaskum, ge smörgåsarna den sista tuschen med pistaschkross. Den här kombinationen av sött och salt passar perfekt på heta sommardagar!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(10 st.)

Ricottaskum:
• 200 g ricottaost
• 1 ½ msk olivolja
• det rivna skalet av ½ ekologisk citron
• ½ tsk salt
• 1/8 tsk svartpeppar

Grillade vindruvor:
• 500 g mörka vindruvor
• 2 msk olivolja
• 2 msk mörk balsamvinäger
• 2 msk färsk timjan
• ½ tsk salt
• ½ tsk svartpeppar

Dessutom:
• 10 skivor av Malax Limpan
• honung
• citronsaft
• pistaschnötter

Torka av ricottans yta med hushållspapper.
Kör ricottan till en kräm tillsammans med olivoljan ett par minuter i en mixer, tills blandningen är jämn och fluffig. Tillsätt vid behov mer olivolja så att du får en krämig konsistens.
Tvätta citronen och riv hälften av den gula delen av skalet med ett fint rivjärn.
Smaksätt ricottaskummet med citronskal, salt och peppar. Packa i en spritspåse.

Blanda samman olivoljan, balsamvinägern, timjanbladen, salt och svartpeppar. Låt druvorna bli kvar i sina klasar och vänd ner dem i marinaden. Låt stå och dra i ca en timme.
Grilla vindruvorna i ca 10 minuter. Plocka bort druvorna från klasen efter grillningen och lägg tillbaka dem i marinaden tills du sammanställer smörgåsarna.

Rosta skivorna av Malax Limpan lätt på grillen. Ringla ricottaskum över skivorna och toppa med en rejäl mängd grillade vindruvor. Stänk på lite citronsaft och honung. Avrunda med krossade pistaschnötter. Servera!

Recept: Emmiina Lehtonen