Julig kålrotshummus

Jouluinen lanttuhummus

”I denna hummus kombineras den söta smaken av inhemsk kålrot med julens varma kryddor. Bladpersilja och tranbär ger hummusen en frisk smak. Julig kålrotshummus passar perfekt till det sötsura Malax Limpan!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

• 300 g kålrot
• 1 msk olivolja
• 1 msk mörk sirap
• 1 tsk salt
• 230 g (380 g) kikärter (konserv)
• ½ dl kikärtslag
• ½ dl olivolja
• 2–3 klyftor vitlök
• 3 msk ljus tahini
• ½ dl citronsaft
• 1 tsk mald kanel
• 1 tsk mald spiskummin
• 1 tsk malda korianderfrön
• 1 tsk mald ingefära
• ½ tsk mald nejlika
• ½ tsk gurkmeja

Till serveringen:
• olivolja
• bladpersilja
• tranbär
• 1 paket Malax Limpan

Skala kålroten och skär den i 1 cm stora tärningar. Blanda med olivolja, sirap och salt. Sprid ut kålrotstärningarna i en ugnsform och grädda i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Häll av kikärterna i ett durkslag och spara lagen. Skala och hacka vitlöken.
Lägg de bakade kålrotsbitarna i en mixer tillsammans med kikärtsbuljongen, olivoljan, vitlöken, tahinin och citronsaften. Mixa till en puré.

Tillsätt de avrunna kikärterna och kryddorna i mixern. Mixa tills det blir en slät konsistens. Tillsätt vid behov kikärtslag om blandningen är för tjock och inte mixas ordentligt.

Bred ut kålrotshummusen på ett uppläggningsfat och toppa med olivolja, tranbär och bladpersilja. Servera med kluvna skivor av Malax Limpan!

Resepti: Emmiina Lehtonen