Smörgåsar med sikceviche

Siikaceviche-leivät

”En syrlig ceviche på sik är perfekt att avnjuta tillsammans med det fylliga Malax Limpan. Cevichen är smaksatt med lime, jalapeño, frilandsgurka, gröna vinbär och koriander. En läcker anrättning att servera exempelvis på en veneziansk afton eller lyskväll!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(10 st.)

• 400 g färsk skinnfri sikfilé
• 1 dl limesaft (av ca 3 frukter)
• 1 rödlök
• 2 jalapeño
• 1 frilandsgurka
• ½ kruka koriander
• 1 dl gröna eller vita vinbär
• 1 ½ tsk salt
• ½ tsk svartpeppar
• 1 msk olivolja

Dessutom:
• 10 skivor av Malax Limpan
• 2 msk rybsolja

Plocka bort benen från sikfilén och skär den i tärningar, lägg i en skål.
Pressa limejuicen och häll över sikbitarna. Ställ in i kylskåpet för att möras i 15–20 minuter, tills konsistensen har blivit fast.

Ta bort stjälkarna och kärnorna från jalapeñon, hacka i små bitar. Skala rödlöken och finhacka den. Skala frilandsgurkan och skär den på längden i fyra bitar, ta bort den vattniga mittdelen och tärna gurkan. Finhacka korianderbladen och klyv de gröna vinbären.

Tillsätt resten av ingredienserna till cevichen efter mörningen och låt den stå och dra i kylen i ytterligare 5 minuter.

Stek skivorna av Malax Limpan i olja i en stekpanna tills de är krispiga.
Lägg sikcevichen på de rostade brödskivorna och servera!

Observera att vild sik bör frysas i minst 24 timmar i -18 grader på grund av risken för parasiter. Om du använder odlad sik är det inte nödvändigt att frysa den före mörningen.

Recept: Emmiina Lehtonen