Julens efterrätter ger ett sött avslut på julbordet. De har en traditionell smak av varma kryddor, som passar bra ihop med den sötsura Malax Limpan. Det lönar sig att utnyttja det saftiga skärgårdsbrödet som en del av julens efterrätter! Den moderna julklassikern, glöggosttårtan, får till exempel en helt ny dimension när du använder limpsmulor i tårtbottnen! Receptet hittar du här: ”Glöggtårta med färskost och Malax Limpan”.
Traditionella julefterrätter
- Jultårtor med fyllning av plommonsylt är redan en viktig del av väntan på julen. Servera jultårtor med en ny twist på julafton, prova till exempel gröna kulor, nutella eller fikonmarmelad och brieost som fyllning. Du kan forma tårtorna till blommor, snöflingor, änglar eller stjärnor – det är bara fantasin som sätter gränser!
- Att baka pepparkakor, bygga pepparkakshus och dekorera dem är en härlig tradition i väntan på julen som hela familjen kan göra tillsammans. På julafton blir pepparkakshuset en fin dekoration på efterrättsbordet och pepparkakorna är goda till kaffet eller som snacks under kvällen. Pepparkakor och blåmögelost är en klassisk kombination, så kom ihåg att lämna en del av pepparkakorna odekorerade!
- Risgrynsgröt med kanel är juldagsfrukost för många, men också en god efterrätt med lite extra spänning när man äter den när man har en lyckomandel gömd i gröten. Risgrynsgröt kan också vidareförädlas till en krämig risgrynspudding. som kan serveras med olika bär, citrusfrukter, sylt eller kinuskisås.
- Plommonkräm är ett gott tillbehör till risgrynsgröt, men den kan också serveras som sådan eller med vispad grädde som efterrätt till julbordet. I stället för plommon kan du göra en ”blandsyltsoppa” av torkad blandad frukt.
- Kakor är en traditionell del av julens kaffebord. Det är en god idé att laga torrkakorna i förväg, eftersom de bara blir godare när de får stå och dra innan de serveras. Traditionell kryddkaka smaksatt med julkryddor, saftig banankaka eller chokladkaka med dadlar passar särskilt bra till festmåltiden. Dekorera dina torra kakor juligt med t.ex. florsocker, choklad, torkad frukt eller hackade nötter.
Andra julefterrätter
- Julens geleade cheesecake smaksätts exempelvis med pepparkakor, plommonsylt, glögg, choklad eller lingon. Prova vårt recept på ”Gelead lingontårta”, där det saftiga skärgårdsbrödet Malax Limpan används som cheesecakebotten och lingonens syrlighet kompletteras av söt kinuski.
- Geleade efterrätter och parfaiter är ganska enkla att laga, men när de är juligt kryddade blir de mycket festliga efterrätter till högtidsmåltiden. Prova apelsinpannacotta, lingonposset, pepparkaksglass eller hjortronglass med kinuski!
- Chokladgodis är en väsentlig del av julbordet. Hemmagjorda konfektyrer och tryfflar ger julbordet en lyxig touch. Julens smaker är bland annat apelsin, mynta, salt karamell och kaffe. Malax Limpan-skärgårdsbröd kan också användas som ett komplement till chokladgodis: ”Konfekt”-receptet.
- Laga i förväg en lätt efterrätt av päron kokta i glögg! Glöggpäronen får en intensivare smak medan de väntar, så tillaga dem i god tid. Du kan använda röd eller ljus glögg och servera dem till exempel med vispad grädde, eller framför allt varma päron med vaniljglass! För en lättare julefterrätt lämpar sig också saftiga ”Ugnspäron med Malax Limpan”, som får en välsmakande topping av juliga smaker och smulor av den sötsura Malax Limpan!
Efterrättsostar till julbordet
En osttallrik är ett perfekt komplement till julens efterrätter och ger julbordet en sofistikerad finish. Välj olika sorters ost till brickan, t.ex. fyllig brie, salt blåmögelost och långlagrad manchego. Lägg upp fikon-, persimon- eller päronskivor, vindruvor, olika sylter, salt kex och pepparkakor samt torkad frukt, nötter och mandlar på osttallriken. Dessertvin är ett perfekt komplement till ost och fulländar julens efterrättsupplevelse.
Ost är ett bra alternativ till söta efterrätter och med de många alternativen på osttallriken finns det säkert ostar för alla smaker. I vårt recept ”Osttallrik” hittar du recept på päronvaniljsylt, bakad camembert, parmesankex och -mousse som du kan avnjuta tillsammans med saftiga skivor av Malax Limpan.
Efterrätternas smakvärld och dekorationstips
Julens efterrätter är ofta uppbyggda kring varma kryddor, av vilka de mest kända är kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och muskotnöt. Efterrätter smaksatta med glögg, apelsin- och chokladkombinationer, nötter och mandel är alla en väsentlig del av julens smakvärld. Pepparkakskrydda skapar också julstämning i efterrätter, så lägg till det i dina julbakverk. Pepparmynta, å andra sidan, ger en fräschör till julens efterrätter. I vårt recept ”Banoffee med pepparmyntssmak” kombineras smulor av pepparkakskryddad Malax Limpan, kinuski, banan och vispad grädde med pepparmynta.
Av säsongens frukter ger i synnerhet apelsin, granatäpple, dadlar, persimon, äpplen och päron smak till julens efterrätter. Granatäppelkärnor är också en vacker garnering för efterrätter och ostbrickor. Andra bra dekorationer för att fullända efterrätter är exempelvis hela kanelstänger, stjärnanis, rosmarinkvistar, hela tranbär och smulor av pepparkakor eller pepparmyntsgodis. Små dekorationer gör att efterrätterna ser attraktiva och juliga ut.
Julens populäraste efterrätter
Julens efterrätter avrundar festmåltiden och erbjuder många möjligheter att kombinera traditionella och moderna smaker. Testa gärna nya smakkombinationer och skapa en oförglömlig avslutning på din julmiddag!
När du planerar din julbordsmeny läs också våra tips om hur du planerar julens förrätter och huvudrätter. Alla våra julrecept hittar du här!