Osttallrik

”Osttallriken är julens klassiker! Mustiga ostar, fräsch päronkompott och delikat Malax Limpa skapar tillsammans en förfinad helhet. Om du så önskar kan du rosta skivorna av Malax Limpa i brödrosten före serveringen.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(för fyra):

• 1 påse Malax Limpa
• 150 g manchego-ost i skivor
• 2 päron i skivor

Parmesanmousse:
• 2 dl grädde
• 40 g parmesanost
• ¼ tsk salt

Parmesanflarn:
• 100 g parmesanost

Gräddad camembert:
• 1 (250 g) camembertost
• 1 msk olivolja
• 2 kvistar rosmarin
• 1 msk honung
• ½ dl torkade tranbär
• ½ dl cashewnötter

Vaniljig päronkompott:
• 2 st. päron
• 1 vaniljstång
• saften av 1 citron
• 1 ½ dl syltsocker
• 1 stjärnanis

Parmesanmousse:
Låt grädden sjuda i en teflonkastrull i ca 5 minuter, tills det återstår 1 ½ dl av den. Riv med rivjärnets fina skär ned parmesanen i grädden och tillsätt salt. Blanda om tills massan är helt slät. Häll över i en skål och ställ i kylskåpet för att stelna i en timme.

Parmesanflarn:
Riv parmesanen med rivjärnets fina skär i små högar på ett bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugn i 3–5 minuter tills flarnen är gyllenbruna. Låt svalna.

Gräddad camembert:
Ta bort ostens omslagspapper och sätt det tillbaka i träasken. Gör med kniv korslagda snitt i ostens yta. Stänk på olivolja och strö på färsk rosmarin. Blanda ihop cashewnötterna, de torkade tranbären och honungen och klicka också dem på osten.
Grädda i 200 graders ugn på nedersta falsen i 15 minuter.

Vaniljig päronkompott:
Skala päronen och skär dem i jämstora små kuber. Klyv vaniljstången i längdriktningen och skrapa ur fröna till kompotten. Koka upp vätskorna och sockret i en kastrull, sätt i päronkuberna, stjärnanisen och fröna från vaniljstången. Koka i ungefär fem minuter tills päronen har mjuknat.

Lägg upp på en osttallrik de skivade manchego-ostarna, de skivade päronen, parmesanmoussen, parmesanflarnen, den gräddade camemberten, päronkompotten samt skivorna Malax Limpa. Garnera med rosmarin, torkade tranbär och cashewnötter.

Recept: Emmiina Lehtonen