Carpaccio på gulbeta

”Denna härliga höstliga förrätt skapas av rostade skivor av gulbeta, fyllig fetaost, syrlig havtorn, krutonger av Malax Limpan och pinjefrön. Laga carpaccio på gulbeta som förrätt till Halloween- eller kekrifester!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(för fyra personer):

Rostad gulbeta:
• 500 g gulbeta
• 2 dl grovt havssalt

Krutonger av skärgårdsbröd med pinjefrön:
• ½ dl pinjefrön
• 2 skivor av Malax Limpan
• 1 msk rybsolja
• ¼ tsk salt

Vinägrett:
• ¼ dl vitvinsvinäger
• ½ dl rybsolja
• 1 msk flytande honung
• 1 tsk dijonsenap
• ½ tsk salt
• ¼ tsk svartpeppar

Topping:
• 100 g fetaost
• 1 dl havtornsbär
• färsk bladpersilja

Skölj gulbetorna lätt med en rotfruktsborste. Strö grovt havssalt jämnt över botten av en ugnsform och lägg gulbetorna ovanpå saltet. Grädda i 200 grader i cirka en timme, tills gulbetorna är färdiggräddade. Låt svalna.

Hacka skivorna av Malax Limpan i små tärningar. Blanda dem med pinjefröna, tillsätt rybsolja och salt. Rosta dem i ugnen i 200 grader i cirka 5 minuter.

Skär av en liten bit av toppen och botten på gulbetorna. Skala dem med en liten kniv. Skär dem i tunna skivor med en kniv eller mandolin. Blanda ihop alla ingredienser till vinägretten. Tillsätt de skivade gulbetorna till vinägretten och låt marinera.

Lägg upp i portioner eller på ett lågt fat. Sprid ut skivorna av gulbeta på botten. Strö över smulad fetaost. Tillsätt pinjefrön och Malax Limpan-krutonger. Avsluta med att lägga havtornsbär och bladpersilja ovanpå. Servera!

Recept: Emmiina Lehtonen