fbpx

Malax Fish and Chips

Mängd: 6 personer

INGREDIENSER:

  • 6 skivor av Malax Limpan
  • ca 900 g gös eller annan fast, ljus och köttig fisk
  • 2 l vatten
  • 200 g salt
  • dill
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 g fint riven parmesanost
  • 6 stora ugnspotatisar, t.ex. Rosamunda (stora som en mans näve)
  • 2 l frityrolja
  • vetemjöl
  • 4 ägg

Fish
Finfördela Malax Limpan, dillen och vitlöken i mixer
Blanda för hand  parmesanosten med brödsmulorna
Koka vatten och salt så att de blandas väl
Skär 10 cm raka, långa bitar av fisken, ungefär fingertjocka
Låt fiskbitarna ligga i saltlake ca femton minuter
Torka fiskbitarna väl
Lägg vetemjölet, äggen och brödblandningen i varsin skål
Lägg fiskbitarna först  i vetemjölet och skaka därefter bort det överflödiga mjölet
Doppa därefter fiskbitarna i skålen med de uppvispade äggen
Vänd till slut bitarna i brödsmulorna
Stek dem försiktigt gyllenbruna i smör och sätt dem i ugnen en stund

Chips
Skär potatisarna till stora tärningar,  skalet får delvis vara kvar
Skär fingerlånga och fingertjocka bitar av potatistärningarna
Koka potatisbitarna mjuka i saltat vatten, men utan att de faller sönder
Ta bort potatisbitarna ur vattnet och låt dem torka på hushållspapper
Kyl potatisarna på hushållspapper i kylskåpet
Hetta upp frityroljan i gryta eller kastrull till 170 grader
Fritera potatisbitarna gyllenbruna och frasiga  

Recept: Antti Puromies