fbpx

Blåbärs-chokladmousse och jordgubbssorbet av Malax Limpa

INGREDIENSER:

Mousse

  • 250 g Malax Limpa
  • 100 g mörk choklad (ca 64 %)
  • 200 g smör
  • 75 g mörkt kakaopulver (äkta)
  • 5 st. stora ägg
  • 1,3 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g isiga skogsblåbär

Sorbet

  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl jordgubbspuré

Mousse

Mal limpan till smulor i en mixer.
Smält samman smöret och chokladen i ett hett vattenbad.
Tillsätt med sil kakaopulvret till chokladen/smöret.
Skilj åt gulor och vitor i egna stora skålar.
Tillsätt hälften av sockret till gulorna och vispa till ett ljust skum.
Tillsätt den andra hälften av sockret till vitorna och vispa till ett hårt men smidigt skum.
(Om du vänder skålen med äggviteskum upp och ned hålls skummet kvar i skålen.)
Vispa ännu gräddskummet i en egen skål.

Tillsätt ägguleskummet i två delar genom att lyfta det med degskrapa i choklad/smörblandningen.
Tillsätt därefter på samma sätt äggviteskummet.
Tillsätt i två delar ännu gräddskummet.
Tillsätt ännu smulorna av Malax Limpa och blåbären. Blanda om försiktigt.
Sätt moussen i ett stort kärl oh låt stelna i kylskåp.
Man kan också djupfrysa massan för senare bruk.

Sorbet

Koka samman vattnet och sockret.
Låt svalna väl.
Tillsätt jordgubbspurén.
Rör om till sorbet i en glassmaskin.

Ta med sked eller glasskopa bollar av chokladmoussen och lägg dem på en tallrik.
Gör det samma med sorbeten. Du kan också köpa färdig jordgubbssorbet.
Garnera med smulor av Malax Limpa och blåbär samt om så önskas med bärsås.
Till portionen passar också gräddskum av vispgrädde.

Receptet: Antti Puromies