fbpx

Gratinerad sik med pressgurka

Saltad sik får en god och krispig gratinering av Malax Limpan, svartpeppar och fänkålsfrön. Portionen får syrlighet av lätt tillredd pressgurka. En delikat förrätt till middagen!”
Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(förrätt för fyra)

  • 4 skivor av Malax Limpan
  • 400 g färsk sikfilé
  • 1 msk grovt havssalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • ½ tsk. fänkålsfrön
  • 1 msk smör

Pressgurka:

  • 1 gurka
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk spritättika
  • Några dillkvistar

Plocka benen ur sikfilén och filea den.
Skär filén på längden i två delar.
Salta bitarna alltigenom. Rulla sikstängerna till hårda rullar i en film och låt dem dra åt sig salt i två timmar i kylskåpet.

Smula Malax Limpan -skivorna i en mixer.
Krossa de hela fänkålsfröna och blanda dem samman med den krossade svartpepparn.
Rosta kryddorna i torr panna i ungefär en minut, tillsätt därefter smöret och Malax Limpan -smulorna. Stek blandningen krispig.

Ta bort filmen från sikstängerna och skölj med iskallt vatten bort saltet från fiskens yta.
Trilla sikstängerna i Malax Limpan -blandningen, rulla på nytt hårt in dem i en film och låt dem dra i minst en timme i kylskåpet.
Skär portionsbitar med en viss kniv. Servera med pressgurka och dill.

Skär gurkan i tunna skivor. Blanda ner sockret och ättikan i gurkskivorna. Låt dra i två timmar. Tillsätt till slut finklippt dill.

Recept: Emmiina Lehtonen