fbpx

Malax Limpan -grillspett med rödbeta och ost

INGREDIENSER:

  • En hel Malax Limpan
  • 4 st. större råa rödbetor
  • 150 g mjuk getost
  • Basilikapesto till pensling
  • 2 dl mörk balsamico
  • Vatten
  • Grovt havssalt
  • 0,5 dl socker
  • ca 6 kvistar timjan
  • Svartpeppar från kvarnen efter smak
  • 3 vitlöksklyftor
  • Skirat smör eller olja till pensling

Tvätta rödbetorna väl. Lägg rödbetorna i en ugnsform med höga kanter.
Rödbetorna skall helt och hållet rymmas inuti formen.

Krossa vitlöken i ugnsformen. Tillsätt salt, socker, timjan och svartpeppar.
Häll balsamicon i formen och tillsätt vatten så att rödbetorna blir täckta.
Täck formen med folie eller ett lock.
Ställ formen i ugnen i 200 grader.
Grädda i ca 1-2 timmar tills rödbetorna är mjuka.
Gräddningstiden beror på ugnsformen samt ugnen.

Kyl ner rödbetorna. Skala rödbetorna och skär dem i rektangulära stänger. (5 cm x 5 cm)
Skär brödet i likadana stänger.
Skär rödbetsstängerna och brödstängerna i ca 2,5 – 2 cm tjocka skivor.
Träd turvis bröd och rödbetsskivor på spetten.

Pensla spetten med skirat smör/olja.
Grilla spetten försiktigt och pensla med pesto.
Pressa eller bred ut mjuk getost på spetten.
Servera varma.  

Receptet: Antti Puromies