fbpx

Oxtataki med Malax Limpa

Mängd: 40 st. cocktailbitar

INGREDIENSER:

  • 600g välmarmorerad oxfilé
  • 0,5 dl rostad sesamolja
  • 0,5 dl risvinäger eller ljus balsamico
  • 5 msk sesamfrön
  • Salt och svartpeppar från kvarn.
  • Krassallader
  • Majonnäs
  • Wasabipulver / wasabi

Skär marmorfilén på längden i stänger, ca 5 cm i diameter.

Hetta stekpannan tills den är rykande varm och rosta marmorfiléstängerna i pannan.
Låt filéerna endast få färg på ytan, de ska vara råa inuti. Lyft över filéerna i en skål.

Blanda ihop oljan och ättikan och häll blandningen över marmorfiléerna.
Rosta sesamfröna i pannan tills de är gyllenbruna och häll fröna på filéerna.
Krydda ännu filéerna med salt och peppar. Marinera minst 6 timmar i kallt.

Blanda majonnäsen och wasabin till en majonnäs enligt egen smak (något eldig).
Skär filéerna i tunna skivor tvärs över fibrerna.
Skär upp krassallader och placera dem på längden in i filéskivorna.
Spritsa en lämplig mängd majonnäs in i filéskivorna.
Rulla skivorna en åt gången till rullar.

Skär rektangulära skivor av Malax limpa; kanten kan också bli kvar.
Placera rullen på limpan och droppa lite köttmarinad med sked på rullen.
Spritsa majonnäs på rullen och garnera med krass.


Receptet: Antti Puromies