Somrig delikatesstallrik

Kesän herkkuvati

”Är du en av dem som väntar på att de första nypotatisarna ska komma till affären så att du kan njuta av dem med sill och en klick smör? Denna somriga delikatesstallrik passar utmärkt som förrätt, till exempel vid midsommarfirandet. Avnjut den till ackompanjemang av fågelsång.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

(4 portioner):

• 8 skivor av Malax Limpan
• 1 l vatten
• 1 tsk salt
• ½-1 kg nypotatis
• 1 burk sill

Räksallad:
• 500 g turkisk yoghurt
• 200 g räkor
• 1 lök
• 1 äpple
• En 10 cm bit färsk gurka
• 2 kokta ägg
• ½ kruka dill
• En gnutta salt
• Limepeppar från kvarnen

Dessutom:
• ½-1 dl finklippt dill

Koka upp vattnet och tillsätt saltet och nypotatisen.
Koka potatisen färdig och häll av vattnet.
Tillred under tiden räksalladen.
Häll den turkiska yoghurten i en skål.
Tina upp räkorna, låt dem rinna av och blanda ned dem.
Skala och finfördela löken och skär den färska gurkan i små kuber.
Skala äpplet och ta ur fröhuset. Skär äpplet i små kuber.
Hacka äggen och dillen och blanda ned i yoghurten med de övriga ingredienserna.
Krydda med en gnutta salt och limepeppar.
Kontrollera smaken.
Lägg upp Malax Limpan, räksalladen, sillen och nypotatisen.
Strö en aning dill på potatisen.
Servera med en klick smör.
Njut av sommarens smaker!

Recept: Hellapoliisi