Perinteinen joulukinkku
Joulupöydän kruunu on perinteisesti joulukinkku. Valitse kinkun koko ruokailijoiden mukaan, jotta vältät turhaa hävikkiä. Jäljelle jäävät kinkun tähteet uppoavat joulun jälkeen erinomaisesti hernekeittoon tai aasialaiseen karamellipossuun!
Ota huomioon, että kinkun sulatus turvallisesti jääkaapissa vie useamman päivän, joten muista ottaa se hyvissä ajoin sulamaan. Ennen paistoa on kinkun hyvä antaa lämmetä hieman huoneenlämmössä. Paista kinkku koon mukaan, joko yön yli, tai aattoaamuna. Käytä digitaalista lämpömittaria kypsyyden seurantaan. Paistoliemi hyödynnetään parhaiten kinkun kastikkeessa! Katso tarkemmat vinkit kinkun sulatukseen, suolaukseen ja paistamiseen Marttojen sivuilta.
Kokeile joulukinkun kuorrutukseen tätä ohjetta ”Joulukinkun kuorrute à la Maalahden Limppu” ja saat kinkulle kauniin värin sekä rukiisen maun.
Joulukinkun tähteitä hyödyntääksesi, ota ”Kinkku-sinappimajoneesileivät” resepti talteen. Leivät sopivat myös erinomaisesti jouluaaton yöpalaksi!
Valmista itse kinkun kaveriksi joulusinappi ja mausta se joulun ihanilla mauilla. Kokeile esimerkiksi savuaromia, giniä, konjakkia, luumumarmeladia tai omenaa. Itsetehty sinappi on myös mukava ruokalahja, jolle tulee taatusti käyttöä, joten sitä kannattaa valmistaa runsaasti kerralla!
Muut joulun liharuoat
Perinteisen kinkun sijaan voi jouluna tarjota myös kalkkunaa. Kokonaisen kalkkunan voit täyttää oman makusi mukaan hedelmillä, yrteillä ja sipulilla. Kalkkunarulla on taas erinomainen vaihtoehto pienemmälle porukalle. Kokeile herkullisesti maustettua ”Kalkkunarullaa” rapealla Maalahden Limppu -kuorrutteella! Kalkkuna on vähärasvaista lihaa, joten sen tarjoa sen kera kastiketta, joka on maustettu esimerkiksi karpalolla tai omenalla.
Perinteisiin joulupöydän liharuokiin kuuluu Itä-Suomessa myös karjalanpaisti, Pohjois-Suomessa riistakäristys ja länsirannikolla maksalaatikko.
Riistasta valmistetut ”Hirvenjauhelihapyörykät” ja ”Peurapyörykät” ovat juhlavampi vaihtoehto perinteisille lihapullille. Maalahden Limppu -muru korvaa massasta korppujauhot ja antaa pyöryköille herkullisen maun!
Mikäli haluat suunnitella jouluun hienon illallisen lautasannoksilla, on tämä annos ”Poronfileetä karamellisoiduilla juureksilla”, täydellinen pääruoaksi. Resepti toimii toki myös osana buffetpöytää!
Joulun pääruoat kasvissyöjille
Valmista kasvisruokailijoille kinkun tai kalkkunan sijaan kokonaisena paahdettua juuriselleriä, linsseistä ja juureksista valmistettu linssimureketta, seitanpaistia tai kuorrutettua savutofua! Kalaruokien sijaan tarjoile kylmäsavulohelta maistuvaa porkkalaa ja vegaanista silliä munakoisosta. Nämä tuovat joulupöytään hieman vaihtelua sekä erilaista makumaailmaa, joten niitä kannattaa varata ihan kaikille ruokailijoille maisteltavaksi! Pääruokien lisukkeet, kuten juureslaatikot on helppo valmistaa kokonaan vegaanisina, jolloin lisukkeita ei tarvitse valmistaa montaa eri lajia. Kokeile myös tofuskagen-reseptiämme.
Jouluaterian kalapääruoat
Joulupöydän lämpimissä ruoissa maistuvat myös kevyemmät kalaruoat! Lämminsavulohta tarjotaan perinteisesti osana joulun pääruokia, mutta voit valmistaa myös uunilohesta jouluisen version. Uunissa valmistuvat silakkarullat sopivat hyvin keitettyjen perunoiden kanssa nautittavaksi. Perinteisesti länsirannikolla perunoiden kera maistuu myös lipeäkala valkokastikkeella.
Joulun jälkeen kalojen tähteitä voi hyödyntää vaikkapa kiusauksissa tai muissa uuniruoissa! Saaristolaisleipä sopii myös mainiosti kalan kanssa.
Lämpimät lisukkeet
Joulun lisukkeissa hyödynnetään varastojuureksia. Valmista joululaatikot alusta asti itse tai nopeuta työtä hyödyntämällä valmiita juuressoseita. Perinteisiä vaihtoehtoja joululaatikoille ovat porkkana- ja lanttulaatikko sekä perunalaatikko, imellettynä tai ilman. Herkulliset vaihtoehdot perinteisille laatikoille valmistuvat bataatista, palsternakasta, juuriselleristä, punakaalista tai punajuuresta!
Laatikot voit valmistaa jo edeltävänä päivänä ja säilyttää raakana jääkaapissa. Näin saat aattona tuoreet laatikot suoraan uunista. Juureslaatikoiden tähteet kannattaa hyödyntää joulun jälkeen maustamaan sämpylätaikinaa.
Perinteisiäkin reseptejä voi hyödyntää uusiin ruokalajeihin. Kokeile ”Moderni porkkanalaatikko” -reseptiä, joka valmistetaan risoton tapaan, porkkanalaatikon mauilla. Annos kruunataan päälle ripotellulla Maalahden Limppu rouheella. Mikäli perinteisen rosollin menekki mietityttää, voit valmistaa sen myös lämpimänä lisukkeena, uunirosollista löytyvät nimittäin kaikki rosollistakin tutut maut.
Hämäläisestä pitopöydästä lähtöisin oleva makea makaronilaatikko maistuu erityisesti lihakastikkeen kera. Ihana lämmin kasvislisäke valmistuu ”Ruusukaalilisäke” -ohjeella, jossa paistetut ruusukaalit tarjoillaan rapeilla Maalahden Limppu -paloilla sekä kermaisella fetajuustolla höystettynä. Muita raikkaita lisukkeita ovat esimerkiksi lämmitetyt pakasteherneet sekä balsamicolla marinoidut herkkusienet!
Joulun pääruokien parhaat palat
Jouluateria kokoaa läheiset yhteen juhlistamaan vuoden suurinta juhlaa. Perinteinen joulukinkku, kalkkuna ja riistaruoat tarjoavat tutun ja maistuvan pohjan joulupöydälle. Kalavaihtoehdot, kuten lämminsavulohi ja silakkarullat, tuovat keveyttä kokonaisuuteen ja kasvispääruoat tarjoavat herkullista vaihtelua kaikille ruokailijoille. Perinteiset ja modernimmat joululaatikot täydentävät aterian. Maalahden Limppu sopii erinomaisena lisukkeena joulun pääruoille.
Kokeile rohkeasti erilaisia joulupöydän pääruokia ja luo oma jouluateriasi. Menua suunnitellessasi, kurkkaa myös vinkkimme joulun alkuruokien ja jälkiruokien suunnitteluun! Täältä löydät myös kaikki jouluiset reseptimme.