fbpx

Tarina

Maalahden Limppu Oy on perheyritys, jonka leipomotoiminta alkoi vuonna 1893

Karl Malmberg ”Bagar-Kalle” aloitti pienimuotoisen leipomotoiminnan Maalahdessa vuonna 1893. Vuonna 1901 Karl päätti lähteä Yhdysvaltoihin ja perustaa sinne oman leipomon. Leipomo tunnettiin nimellä Johnson & Malmberg. Yritys valmisti leivän ohella myös konditoriatuotteita. Takaisin Maalahteen Kalle palasi vuonna 1906.

Myöhemmin leipomotoimintaan tuli mukaan myös tytär Anna. Karl ja Anna alkoivat valmistaa saaristolaislimppuja kehittämänsä reseptin ja ohjeen pohjalta. Siitä alkoi Maalahden Limpun tarina.

Aluksi limppuja toimitettiin lähiseudun kauppoihin polkupyörällä. Pian tieto erinomaisesta saaristolaislimpusta levisi ja limppuja ryhdyttiin toimittamaan myös laajemmalle alueelle. Polkupyöräkuljetusten ohessa Anna teki myyntimatkoja myös soutuveneellä Maalahdesta Vaasan Vaskiluodon satamaan. Satamassa merimiehet ja satamatyöläiset oppivat arvostamaan Annan limppujen hyvää makua. Vaasan kauppatorilla Anna ja limput olivat tuttu näky. Torilla asiakkaat nimesivät Annan saaristolaisleivät Maalahden Limpuksi.

Maalahden Limpun valmistus on jatkunut katkeamattomana vuodesta 1906 lähtien. 1950-luvun alussa ohjaksiin tarttui Mirjam Wahlman. Menekin kasvun myötä Mirjam laajensi toimitiloja Maalahdessa ja hankki koneita ja laitteita leipureiden avuksi. Tuolloin limppuja toimitettiin koko silloisen Vaasan läänin alueelle. 2000-luvulle tultaessa Mirjam halusi luopua toiminnasta ja myi yrityksen Latvasalon perheelle, joka jatkoi perinteisen saaristolaisleivän valmistusta.

Latvasalon perhe on neljäs lenkki Maalahden Limpun tarinassa. Latvasalot ovat kasvattaneet Kallen ja Annan kotileipomosta kansainvälisen leipomoyrityksen. Maalahden Limpun huippumodernista tuotantolaitoksesta lähtee tänä päivänä saaristolaisleipiä kaikkialle Suomeen ja Ruotsiin.