Maalahden Limppu on aito perinteinen saaristolaisleipä, joka on mehevän ja luonnollisen makuinen. Saaristolaislimppu sopii hyvin arjen herkkuhetkiin, mutta erityisesti se kruunaa juhlapäivien, kuten joulun ja juhannuksen, ruokapöydät.
Saaristolaisleipä on perinteisesti tumma ja tiivis limpun muotoinen leipä, joka on leivottu aitoon ruisjuureen ja on maultaan sekä hapan että makea. Sitä on leivottu Suomessa monen vuosisadan ajan, mutta sen historiaa ja alkuperää ei tunneta tarkkaan. Myös Maalahden Limppu -saaristolaisleivän resepti ja historia ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Saaristolaisleipää tehdään usein saaristossa tai sen lähistöllä, ja reseptiin kuuluu rukiin lisäksi myös siirappi, josta leivän makeus on peräisin. Leivän tummuus syntyy juuri tummasta siirapista ja erityisesti rukiista, jonka ansiosta saaristolaisleipä on yleensä myös hyvin runsaskuituista.
Saaristolaisleipä säilyy tavallisesti hyvin pitkään verrattuna muihin leipiin –parhaimmissa tapauksissa se voi säilyä syötävänä jopa monta kuukautta. Oikeanlainen säilytys on tosin tärkeää: kun leipä säilytetään hyvin suljetussa leipäpussissa kuivassa, huoneenlämmössä ja suojassa auringonvalolta, siihen ei pääse bakteereja tai kosteutta. Perinteisen saaristolaisleivän, kuten Maalahden Limppu -saaristolaisleivän, pitkän säilyvyyden salaisuus liittyy osin valmistusprosessiin, joka kestää useita vuorokausia alkaen hapantaikinan valmistuksesta ja päättyen leivän paistoon uunissa ja sen jäähtymiseen.
Aito ja mehevä saaristolaisleipä, kuten Maalahden Limppu, on makumaailmaltaan hyvin monipuolinen leipä. Siksi saaristolaisleivän päälle sopivat sekä suolaiset levitteet, kuten kinkut ja kalat, että makeat lisukkeet, kuten marjat ja suklaa. Suosittu klassikko, joka sopii nautittavaksi ympäri vuoden, on saaristolaisleipä graavilohen tai skagenröran kanssa. Saaristolaisleipää ei tarvitse myöskään aina syödä pelkkänä leipänä, vaan sitä voi esimerkiksi murustaa ja käyttää mehevän voileipäkakun pohjana. Siitä voi myös paloitella ja paahtaa rapeita krutonkeja herkullisiin salaatteihin. Mahdollisuuksia on loputtomasti, niin monipuolinen tuote saaristolaisleipä on. Meiltä löydät useita satoja eri reseptejä, jotka inspiroivat valmistamaan ihania alkuruokia, maittavia pääruokia ja upeita jälkiruokia Maalahden Limppu -saaristolaisleivästä.
”Syksyn sesonkikasviksesta lehtikaalista valmistuu kauniin vihreä ja herkullisen makuinen pesto! Kaverikseen se ei kaipaa muuta kuin rapeaksi paistetun happamanmakean Maalahden Limppu -saaristolaisleivän. Tarjoile cocktailpalana tai käytä pestoa voileipien levitteenä.” – Emmiina Lehtonen
”Maalahden Limppu -saaristolaisleivästä valmistat tyylikkään katkarapuleivän, joka maistuu sellaisenaan pikkusuolaisena tai kevyen keiton seurana. Tarjoa myös brunssilla!” – Hellapoliisi
”Syksyn sienisato on mainio säilöä erilaisiksi pikkelöidyiksi lisäkkeiksi, joita voit tarjota monella tapaa. Maalahden Limppu on hieman makea juureen leivottu saaristolaislimppu, joka sopii erinomaisesti erilaisten pitopöytienkin herkuksi. Se sopii myös arkisiin hetkiin, kun haluat syödä jotakin erinomaista. Pikkelöidyt sienet sopivat Maalahden Limppu -saaristolaisleivän makupariksi, eikä muuta tarvita.”
– Hellapoliisi
Maalahden Limppu on aito perinteinen saaristolaisleipä, joka on mehevän ja luonnollisen makuinen. Se sopii hyvin arjen herkkuhetkiin, mutta erityisesti se kruunaa juhlien, kuten joulun ja juhannuksen, ruokapöydät.
Kokojyväruisjauhoa
Vettä
Siirappia
Vehnäjauhoa
Hiivaa
Jodioitua suolaa (1,2%)
Maidoton ja laktoositon
Kiitokaari 5
65380 VAASA
FINLAND
Puh. +358 (0)6 3577 100
arkisin klo 09.00 – 15.00
info (at) maalahdenlimppu.fi