Kaalikääryleet Maalahden Limppu–täytteellä

”Maalahden Limppu tuo perinteisten kaalikääryleiden täytteeseen herkullisen vivahteen! Täytteeseen tulee hieman lisää makeutta sekä täyteläisyyttä perinteisiin kaalikääryleisiin verrattuna. Tarjoile puolukoiden sekä perunoiden kera.” – Emmiina Lehtonen

Määrä: neljälle

Resepti: Emmiina Lehtonen

AINEKSET:

  • 1 (n. 1,5 kg) valkokaalia
  • Vettä
  • 1 tl suolaa / 1 litra vettä
  • Täytteeksi:
  • 5 kpl (n. 3 dl) Maalahden Limppu -viipaleita murustettuna
  • n. 3 dl keitettyä kaalin sisusta hienonnettuna
  • 250 g naudan paistijauhelihaa
  • 2 sipulia
  • Paistamiseen öljyä
  • 1 kananmuna
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl meiramia
  • Voita vuoan voiteluun
  • Pinnalle:
  • 2 rkl siirappia
  • 4 rkl voita

Koverra kaalin kanta pois. Laita vettä suureen kattilaan niin paljon, että kaali peittyy kokonaan.
Lisää suola.
Kiehauta vesi ja laita kaali kokonaisena kiehuvaan veteen.
Keitä kaalia noin 10 minuutin ajan ja irrota siitä uloimmat lehdet.
Laita kaali takaisin kattilaan kiehumaan vielä 10 minuutin ajaksi.

Irrota loput uloimmista lehdistä ja hienonna jäljelle jäänyttä kaalin sisustaa noin kolmen desilitran verran.
Säilytä kaalin keitinliemi.
Hienonna sipulit ja paista niitä kevyesti öljyssä paistinpannulla.
Murusta käsin Maalahden Limppu -viipaleet.
Valmista täyte sekoittamalla paistettu sipuli, limppumuru, hienonnettu kaali, jauheliha, kerma, kananmuna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Levitä kaalinlehdet leikkuulaudalle ja ohenna lehtiruotia tarvittaessa, jotta saat käärittyä lehdet rullalle.
Laita kullekin lehdelle täytettä n. 2 rkl verran ja taittele lehdet paketiksi.
Reseptistä tulee noin 14 kaalikäärylettä.

Asettele kääryleet tiiviisti vierekkäin voideltuun uunivuokaan.
Valele kaalikääryleet siirapilla ja asettele niiden päälle nokareita voita.
Laita vuoka uuniin 225 asteeseen ensin 10 minuutiksi, jonka jälkeen alenna lämpöä 175 asteeseen ja pidä uunissa vielä 40 minuutin ajan. Valele kääryleitä paiston puolessavälissä kaalin keitinliemellä.