fbpx

Malax limpas marängkakor

INGREDIENSER:

  • 90g äggvitor, ca 3 st. ägg (ha fram i rumstemperatur ca 1 dygn)
  • 100g strösocker
  • 125g florsocker
  • 130g Malax limpa, ca 6 skivor, smula sönder i matberedare.

Mät i smulorna av Malax limpan och florsockret i en skål och ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna. Tillägg strösockret lite i gången då äggvitorna börjar skumma lätt och vispa skummet till glänsande maräng. Skummet ska hålla sin form.

Blanda i det ihoprörda florsockret och brödsmulorna i skummet genom att först vända ner snabbt och sedan sakta ner takten. Blandningen är klar då den håller formen. Smeten kan också vara smidigare, då blir produkten lik de traditionella Macarones-bakelserna, en lite plattare variant av dem.

Häll över smeten i en spritspåse och spritsa på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Spritsa ringar av önskad storlek (t.ex. ca 3 cm i diameter). Då du spritsat en plåt, knacka plåten lätt några gånger mot bordsytan.
Låt smeten vila 30-60 min. innan den gräddas. Grädda i 150°C i ca 18 min.

Låt skalen kallna helt innan du fyller dem.
Fyll marängerna med en salt massa, t.ex. med färskost, eller sött, t.ex. marmelad eller chokladmousse.
Då du har en salt fyllning rekommenderas det att skalen gräddas lite längre för att marängerna ska få färg.

Receptet: Antti Puromies