Påskdessert i skikt

”Smakskikten i den delikata påskdesserten består av hasselnötigt memmaskum, fräsch apelsinmarmelad samt Malax Limpa som är kryddad med kaffe! Små chokladägg som garnering kröner utseendet. Den här efterrätten till påsk kan du lugnt laga och ställa in i kylskåpet redan dagen innan du serverar den!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(För fyra):

Hasselnöts-memmaskum:
• 1 dl memma
• ½ dl hasselnötskräm med kakao
• 2 dl vispgrädde

Apelsinmarmelad:
• 2 apelsiner
• ½ citron
• 100 g syltsocker

• 4 skivor Malax Limpa
• 1 dl starkt kaffe
• Små chokladägg till garnering

Blanda samman memman och hasselnötskrämen. Vispa grädden till skum och blanda i memma-hasselnötsblandningen i tre omgångar, så att skummet bevaras luftigt.

Tvätta apelsinerna omsorgsfullt och riv skalets orange del med raspens fina skär. Ställ det rivna skalet åt sidan.

Skär med kniv helt bort skalet och den vita delen från apelsinerna. Skär loss apelsinklyftorna på vardera sidan av hinnorna så att du skär ända till mitten. På så sätt får du rent fruktkött utan apelsinens hinnor. Skär klyftorna i några delar.

Kläm ur apelsinernas bas ut den kvarvarande saften i en kastrull samt saften av en halv citron. Tillsätt i kastrullen även syltsockret, de finfördelade apelsinklyftorna samt hälften av de rivna apelsinskalen. Låt blandningen koka i 15 minuter och kyl av.

Skär skivorna Malax Limpa med en cirkelformad form till runda skivor av samma storlek som serveringsskålens botten. Blanda samman kaffet och resten av de rivna apelsinskalen i ett lågt kärl. Lägg de runda limpskivorna i kaffet för att ta smak.

Bygg upp desserten genom att i bottnen av en skål lägga den med kaffe smaksatta sunda limpskivan, ovanpå den apelsinmarmelad och till slut hasselnöts-memmaskum. Garnera just före serveringen med små chokladägg.

Recept: Emmiina Lehtonen