Persimonpaj

”Persimonpajen steks i ugn och kryddas med rom och täcks med krispiga smulor av Malax Limpa. Den här desserten är en garanterad framgång! Serveras varm med vispad grädde eller vaniljsås.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(för 6 pers.):

• 4 st. skivor Malax Limpa
• 5 st. persimonfrukter
• 4 msk mörk rom
• 4 msk mörk sirap
• saften från ½ citron
• 1 tsk kanel
• ½ tsk kardemumma
• frön från ½ vaniljstång
• 2 msk smör
• 1 tsk vaniljsocker

Skär bort basen på frukterna och skär dem till klyftor.
Mät upp rom, sirap, citronsaft, kanel och kardemumma i en bred kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa i fröna. Låt koka upp.

Tillsätt persimonklyftorna i kastrullen. Koka i några minuter tills frukterna mjuknar en aning.
Riv limpskivorna med det grova skäret på rivjärnet. Smält smör och rör i limpsmulor och vaniljsocker.

Sätt de kryddade persimonklyftorna i en ugnsform och strö limpsmulorna överst. Stek i 175-gradig ugn i 20 minuter.

Recept: Emmiina Lehtonen