Sillsalladsfat

”Hör sillsallad till ditt julbord? På vilket sätt serverar du själv sillsalladen? Eftersom sillsalladens ingredienser har vacker färg, är det roligt att lägga upp dem också skilt för sig. En sillsallad som lagts upp på ett stort fat ser anslående ut. Tärna i saftig Malax Limpa. Lägg sillbitar på brödbitarna, de ger brödet en utsökt smak. Malax Limpan hör absolut till julbordet. Du kan underlätta tillagningen genom att använda färdigt tärnad rödbeta och kryddgurka.

Du kan också lägga upp på sillsalladsfatet olika slags osthögar med färska örter om du så önskar.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

(6 portioner):

  • 1 pkt Malax Limpa i skivor
  • 3 morötter
  • 4–6 potatisar
  • vatten
  • ½ tsk salt
  • 2–3 äpplen
  • 2 lökar
  • 3–4 dl rödbetstärningar
  • 3–4 dl kryddgurkstärningar
  • 1 burk sill

Dessutom:

  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl rödbetslag

Lägg morötterna och potatisarna i kokande vatten som smaksatts med salt och låt koka tills de är mogna. Skala när de har svalnat och skär dem i små kuber.

Skala äpplena och skär dem i tunna skivor och därefter i kuber.
Skala och finfördela lökarna.
Låt rödbetskuberna och kryddgurkskuberna rinna av.
Skär också Malax Limpan i bitar.

Lägg upp ingredienserna i högar på ett serveringsfat.
Lägg de avrunna sillbitarna på brödbitarna.
Vispa vispgrädden till skum, blanda i rödbetslag och rör om.
Servera vispgrädden med sillsalladsfatet.

Recept: Hellapoliisi