fbpx

Smaklig ärtsoppa

”Ärtsoppa är en utmärkt mat i början av året, där det lönar sig att utnyttja skinka som eventuellt blivit över från julen. Naturligtvis är den också en traditionell fastlagsmat i februari. Ärtsoppan är förmånlig mat, som du även kan laga utan kött. Du kan lägga i exempelvis morot eller palsternacka. Brödtärningar av Malax Limpan ger den sista finishen åt den smakliga soppan. Skär brödet i små bitar och droppa ned dem i soppan i serveringsskedet. Om du så vill kan du breda smör på brödbiten innan du skär den i bitar. Smaskens! Och så ännu senap på och smaknjutningen är klar.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

(4 portioner):

• 500 g torkade ärter
• 2 l vatten
• 1 lök
• 2 morötter
• (1 liten palsternacka)
• (300 g skinka i bitar)
• Salt efter smak
Dessutom:
• 4–6 skivor av Malax Limpan
• En klick smör

Skölj ärterna i kallt vatten och lägg dem i en skål.
Häll på två liter vatten och låt stå över natten.
Koka ärterna i blötläggningsvattnet på låg värme i ungefär en timme.
Skala och finfördela löken, morötterna, (palsternackan) och (skinkan).
Lägg ner dem i soppan och fortsätt att koka i ännu en timme. Tillsätt vid behov mer vatten, om soppan känns för tjock.
Tillsätt salt efter smak.

Bred smör på skivorna av Malax Limpan och skär dem i små kuber.
Fördela brödbitarna i soppan och servera genast!

Recept: Hellapoliisi