fbpx

Traditionell räksmörgåstårta

INGREDIENSER:

  • 30 st. skivor av Malax Limpan (2 st. skivad 325g eller 1 st. skivad 650g eller 1 st. hel 660g)
  • 800 g Okryddad Philadelphia färskost eller någon annan motsvarande
  • 500 g Räkor i saltlag
  • 100 g Flodkräftstjärtar i saltlag
  • 100 g Majonnäs
  • Salt och peppar
  • Dill och sallatsskott

Skär den hela 660g Malax Limpan på längden i fem skivor. Om du använder den färdigskivade Malax Limpan, skär då av kanterna på skivorna från långsidan. Lägg sex skivor från långsidan bredvid varandra för botten av tårtan. Låt räkorna rinna av och spara lagen.

Finfördela de avrunna räkorna i mixer till en massa. Krydda med peppar.
Blanda samman osten och räkmassan. Massan ska vara fast. Fukta bottnen med räklag och lägg på rejält med massa. Sätt följande brödskiva på. Fukta och lägg på mer massa.

Fortsätt tills alla lager har gjorts. Använd inte brödets översta lager ifall du använder den hela 660g Malax Limpan, eftersom tårtan blir annars ojämn. Täck omsorgsfullt över tårtan med färskfolie och ställ den i kyla över natten. Jämna vid behov kanterna och spritsa kanterna med resten av massan eller med majonnäs.

Garnera tårtan med avrunna stjärtar av flodkräfta, dill och sallatsskott.
Fiskrom lämpar sig också väl som garnering.

Recept: Antti Puromies