fbpx

Pumpkin spice pumpasoppa

”En silkeslen soppa på myskpumpa som får smak av den höstliga kryddblandningen pumpkin spice. Kryddiga krutonger av Malax Limpan ger knaprighet till den fylliga purén. Utsökt att bjuda på till Halloween!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(2-3 portioner):

Pumpasoppa:
• 1 kg myskpumpa
• 1 chili
• 2 vitsköksklyftor
• 2 lökar
• 2 msk rybsolja
• 1 tsk sal
• ½ tsk svartpeppar
• 150 g crème fraîche
• 3–4 dl grönsaksbuljong
• 1 ½ msk ljus balsamättika

Pumpkin spice-kryddblandning:
• ½ tsk malda korianderfrön
• ½ tsk malen kummin
• ¼ tsk malen ingefära
• ¼ tsk malen kanel
• ¼ tsk malen nejlika
• ¼ tsk malen kryddpeppar
• ¼ tsk malda muskotnötter

Krutonger:
• 4 skivor av Malax Limpan
• 2 msk olivolja
• ½ tsk salt
• ¼ tsk pumpkin spice-kryddblandning

Skala myskpumpan, ta ur fröna och skär i bitar.
Skala löken och vitlöken, skär löken i rejäla bitar. Ta bort skaftet och fröna från chilin.

Blanda ned rybsoljan, saltet och svartpepparn i grönsakerna. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i 220 grader i ca 20–25 minuter, tills grönsakerna är mjuka.

Blanda samman kryddblandningens ingredienser.

Skär skivorna av Malax Limpan i kuber, blanda ned olivolja, salt samt ¼ tsk pumpkin spice-kryddblandning. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader efter rostningen av grönsakerna och grädda krutongerna i ca 10 minuter.

Lägg de rostade grönsakerna i en mixer tillsammans med grönsaksbuljongen, crème fraîchen, den ljusa balsamättikan samt resten av pumpkin spice-kryddblandningen. Kör till en jämn purésoppa, kontrollera smaken och tillsätt vid behov salt. Servera och njut!

Resepti: Emmiina Lehtonen