fbpx

Rågiga runebergstårtor

Rukiiset Runebergin tortut

”De traditionella runebergstårtorna får en delikat rågig nyans av smulat Malax Limpan! Laga de enkla och välsmakande bakverken till Runebergsdagen och avnjut dem med kaffe.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(10 st.):

• 200 g smör
• 1 dl socker
• 1 dl farinsocker
• 2 ägg
• 3 dl vetemjöl
• 2 dl (4 skivor) smulor av Malax Limpan
• 1 dl mandelmjöl
• 2 tsk bakpulver
• ½ tsk kardemumma
• 1 dl mjölk

Fuktningslag:
• 1 dl vatten
• 4 msk rom eller punsch
• 2 tsk farinsocker

Till garnering:
• 1 dl florsocker
• 1 msk citronsaft
• 1 dl hallonmarmelad

Kör skivorna av Malax Limpan till fina smulor i en mixer.
Vispa smöret och sockret till skum. Tillsätt äggen ett i taget under ordentlig vispning. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ned i degen turvis med mjölken.

Fördela genast degen i metallformar av papper som har bestrukits med smör och strötts med ströbröd. Fyll inte formarna alltför fulla, lämna ungefär 1/3 av formen tom.
Grädda vid 200 grader i ungefär 20 minuter. Låt svalna.

Koka upp fuktningslagen (du kan använda exempelvis äppelsaft som alkoholfri fuktningslag). Pensla lagen på tårtorna och låt dem få smak i formarna i några timmar.

Häll ut tårtorna ur formarna. Blanda samman florsockret och citronsaften, fyll i en spritspåse och spritsa en ring på varje tårta. Tillsätt hallonmarmelad inuti ringen.

Recept: Emmiina Lehtonen