”De traditionella runebergstårtorna får en delikat rågig nyans av smulat Malax Limpan! Laga de enkla och välsmakande bakverken till Runebergsdagen och avnjut dem med kaffe.” – Emmiina Lehtonen
”De traditionella runebergstårtorna får en delikat rågig nyans av smulat Malax Limpan! Laga de enkla och välsmakande bakverken till Runebergsdagen och avnjut dem med kaffe.” – Emmiina Lehtonen
(10 st.):
• 200 g smör
• 1 dl socker
• 1 dl farinsocker
• 2 ägg
• 3 dl vetemjöl
• 2 dl (4 skivor) smulor av Malax Limpan
• 1 dl mandelmjöl
• 2 tsk bakpulver
• ½ tsk kardemumma
• 1 dl mjölk
Fuktningslag:
• 1 dl vatten
• 4 msk rom eller punsch
• 2 tsk farinsocker
Till garnering:
• 1 dl florsocker
• 1 msk citronsaft
• 1 dl hallonmarmelad
Kör skivorna av Malax Limpan till fina smulor i en mixer.
Vispa smöret och sockret till skum. Tillsätt äggen ett i taget under ordentlig vispning. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ned i degen turvis med mjölken.
Fördela genast degen i metallformar av papper som har bestrukits med smör och strötts med ströbröd. Fyll inte formarna alltför fulla, lämna ungefär 1/3 av formen tom.
Grädda vid 200 grader i ungefär 20 minuter. Låt svalna.
Koka upp fuktningslagen (du kan använda exempelvis äppelsaft som alkoholfri fuktningslag). Pensla lagen på tårtorna och låt dem få smak i formarna i några timmar.
Häll ut tårtorna ur formarna. Blanda samman florsockret och citronsaften, fyll i en spritspåse och spritsa en ring på varje tårta. Tillsätt hallonmarmelad inuti ringen.
Recept: Emmiina Lehtonen
Expresskurvan 5
65380 VASA
FINLAND
Tel. +358 (0)6 3577 100
vardagar kl 09.00 – 15.00
info (at) maalahdenlimppu.fi