fbpx

Vegetarisk smörgåstårta

”Vårens festsäsong kör i gång. Feststunderna är annorlunda i coronavardagen men kanske ännu mer betydelsefulla. Och när man festar i ett mindre sällskap räcker delikatessbitarna väl till. Vem skulle kunna motstå en smörgåstårta?

Man gör lätt en vegansk version av den här tårtan genom att ersätta gratineringens färskost med en lämplig kräm och i stället för mozzarellaost använda exempelvis färska frukter som garnering. Den mustiga Malax Limpan är ett utmärkt val av bröd till smörgåstårtan.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

• 1 st. (660 g) hel Malax Limpa eller 2 st. (325 g) skivade Malax Limpor
• 3 dl vatten
• ½ grönsaksbuljongtärning
• 300 g grön hummus

Avokadopasta:
• 3 ätmogna avokador
• 1 vitlöksklyfta
• saften av 1 lime

På ytan:
• 200 g örtfärskost
• rucola
• 100 g minimozzarellabollar
• 50 g minikvisttomater

Skär Malax Limpan i tunna skivor i längdriktningen. Om du använder skivad Malax Limpa, lägg ut skivorna bredvid varandra i en form. Om du så önskar kan du skära bort kanterna av brödskivorna. Fodra en brödform med färskfolie och lägg en brödskiva på bottnen, Koka upp vattnet och lös upp grönsaksbuljongtärningen i vattnet. Fukta bottnen med buljongen. Bred på ytan ett tjockt lager grön hummus. Lyft bottenplattan ovanpå och fukta. Laga avokadopastan. Klyv avokadorna och ta bort fröna. Gröp ur fruktköttet och finfördela det med en gaffel. Skala och finhacka vitlöksklyftan och blanda i. Pressa i limesaften. Bred avokadopastan på brödet och lyft brödlager ovanpå. Fukta och bred på resten av hummusen. Lyft ännu på ett brödlager och fukta. Låt fukta sig i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Häll över kakan på ett serveringsfat. Bred ett ordentligt lager örtfärskost på ytan. Strö på ett lager rucola och garnera med minimozzarellabollar och minikvisttomater.

Servera!

Recept: Hellapoliisi