fbpx

Jordgubbstårta

Överraska på festdagen med en läcker jordgubbstårta!⁠

INGREDIENSER:

Botten (kakform med löstagbar botten, 26 cm):

  • 6–8 skivor av Malax Limpan
  • 50 g mjukt osaltat smör

Moussekaka

  • 1 l grädde
  • 400 g jordgubbspuré eller osötad jordgubbssylt
  • 200 g florsocker
  • 4 st gelatinblad

Botten

Finfördela brödet till småsmulor i en mixer.
Blanda det mjuka smöret med brödsmulorna så att massan fortfarande är smulig men formbar.
Lägg ett bakplåtspapper på kakformens botten.
Tryck ut brödblandningen i ett tätt lager på bottnen.

Moussekaka

Blöt gelatinbladen väl i kallt vatten.
Sätt 0,5 dl av jordgubbspurén i en kastrull och värm försiktigt (låt den inte koka upp).
Tillsätt de blötlagda gelatinbladen.

Vispa grädde och socker till ett lätt skum.
Blanda den kalla och den uppvärmda jordgubbspurén och tillsätt försiktigt 1/3 av den vispade grädden.
Tillsätt resten av vispgrädden och bred ut massan i kakformen ovanpå brödbottnen.
Låt stelna i kylskåp minst ca 6 timmar. Tårtan går bra att frysa in.

Dekorera tårtan med jordgubbar och brödsmulor av Malax Limpan.

Receptet: Antti Puromies