fbpx

Juustolautanen

”Juustolautanen on joulun klassikko! Täyteläiset juustot, raikas päärynähilloke ja herkullinen Maalahden Limppu luovat yhdessä hienostuneen kokonaisuuden. Maalahden Limppu -viipaleet voit halutessasi paahtaa leivänpaahtimessa ennen tarjoilua.” – Emmiina Lehtonen

AINEKSET:

(neljälle):

• 1 pussi Maalahden Limppua
• 150 g manchego-juustoa viipaloituna
• 2 päärynää viipaloituna

Parmesaanimousse:
• 2 dl kermaa
• 40 g parmesaanijuustoa
• ¼ tl suolaa

Parmesaanilastut:
• 100 g parmesaanijuustoa

Paistettu camembert:
• 1 (250 g) camembertjuusto
• 1 rkl oliiviöljyä
• 2 oksaa rosmariinia
• 1 rkl hunajaa
• ½ dl kuivattuja karpaloita
• ½ dl cashew-pähkinöitä

Vaniljainen päärynähilloke:
• 2 kpl päärynöitä
• 1 vaniljatanko
• 1 sitruunan mehu
• 1 ½ dl hillosokeria
• 1 tähtianis

Parmesaanimousse:
Keitä kermaa hiljalleen teflonkattilassa noin 5 minuuttia, kunnes sitä on jäljellä 1 ½ dl. Raasta raastimen hienolla terällä kerman joukkoon parmesaani ja lisää suola. Sekoita, kunnes massa on täysin tasaista. Siirrä kulhoon ja jääkaappiin jähmettymään tunnin ajaksi.

Parmesaanilastut:
Raasta parmesaania raastimen hienolla terällä leivinpaperille pieniksi kasoiksi. Paista 200-asteisessa uunissa 3–5 minuutin ajan, kunnes lastut ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä.

Paistettu camembert:
Poista juuston käärepaperi ja aseta se takaisin puiseen laatikkoon. Tee veitsellä juuston pintaan ristikkäisiä viiltoja. Ripottele päälle oliiviöljy ja tuore rosmariini. Sekoita keskenään cashew-pähkinät, kuivatut karpalot ja hunaja ja asettele ne myös juuston päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla 15 minuutin ajan.

Vaniljainen päärynähilloke:
Kuori päärynät ja pilko tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet hillokkeeseen. Kiehauta nesteet ja sokeri kattilassa, lisää joukkoon päärynäkuutiot, tähtianis ja vaniljatangon siemenet. Keitä noin viiden minuutin ajan, kunnes päärynät ovat pehmenneet.

Asettele juustolautaselle viipaloidut manchego-juustot, viipaloidut päärynät, parmesaanimousse, parmesaanilastut, paistettu camembert, päärynähilloke sekä Maalahden Limppu -viipaleet. Koristele rosmariinilla, kuivatuilla karpaloilla ja cashew-pähkinöillä.

Resepti: Emmiina Lehtonen