fbpx

Batathamburgare

”Knapriga skivor Malax Limpa får en fyllning av batatbiffar som stekts på marockanskt vis, stekt halloumiost, rostad paprika, knastrande groddar samt fräsch tsatsiki. I de här hamburgarna kan man hitta olika slags smaker, som kompletterar varandra och tillsammans skapar en delikat smakupplevelse!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(6 st.):

• 12 skivor Malax Limpa
• 1 batat (ca 300 g)
• 2 msk olivolja
• 1 msk Ras el Hanout-kryddblandning
• 1 tsk salt
• 1 msk svarta sesamfrön
• 1 paprika
• 1 msk olivolja
• 200 g halloumiost
• ca 100 g minigroddar
• Smör och rybsolja till stekning

Tsatsiki:
• En halv gurka
• 200 g turkisk yoghurt
• 2 vitlöksklyftor
• ½ tsk salt
• ¼ tsk svartpeppar
• ½ tsk socker
• ½ kruka färsk mynta

Riv gurkan för tsatsikin och lämna den att rinna av i ett durkslag.
Tvätta bataten och rengör den med en rotborste. Skär bataten snett i sex delar i skivor.

Blanda i en skål samman olivoljan, Ras el Hanout-kryddan, saltet och sesamfröna. Vänd batatskivorna i blandningen och lägg dem på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Skär paprikan i sex delar i klyftor, vänd dem i 1 msk olivolja och lägg dem på ugnsplåten bredvid bataterna.

Grädda bataterna och paprikan i 225 graders ugn i 20 minuter.

Tillred tsatsikin. Pressa bort den återstående vätskan från den rivna gurkan. Finfördela vitlöksklyftorna och myntabladen. Blanda ner i yoghurten, tillsätt salt, peppar, socker och den rivna gurkan.

Rosta skivorna Malax Limpa i brödrost eller stekpanna i en blandning av smör och rybsolja.

Skär också halloumin i sex delar i skivor, torka av ytan med hushållspapper och stek i rybsolja i stekpanna så att de får vacker färg.

Sätt ihop hamburgarna genom att tillsätta tsatsiki på vardera brödskivan, lägg batatskivan på botten och på den den stekta halloumin, den rostade paprikan och rejält med groddar. Täck över med ett lock och servera!

Recept: Emmiina Lehtonen