Glassandwich

”Av Malax Limpa bakar du lätt delikata chokladnuggetkex, av vilka du kan laga glassandwichar som du fyller med din egen favoritglass. När man använder Malax Limpa blir kexdegen en särskilt välsmakande kombination av salt och sött. En väsentlig ingrediens i sommaren är glass, så det lönar sig att laga de här glassandwicharna så att de är färdiga i frysen för heta sommardagar!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

7 st.

Chokladnuggetkex:

• 60 g smör
• 0,4 dl socker
• 0,4 dl farinsocker
• 1 ägg
• 75 g mörk choklad
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 tsk vaniljsocker
• 5 skivor Malax Limpa
• 0,5 dl vetemjöl

Fyllning:

• 0,5 l glass

Mala skivorna Malax Limpa till ett fint mjöl i en mixer.
Vispa det rumsvarma smöret och sockret till skum med en elvisp. Tillsätt även farinsockret. Vispa ned ägget i degen.
Kross chokladen med en kniv. Smält hälften av chokladen i mikro ungefär 10 sekunder i sänder och rör om alltid emellanåt. Blanda ned den smälta chokladen i degen.

Blanda samman vetemjölet, bakpulvret, vaniljsockret, chokladkrosset samt den malda Malax Limpan. Vänd omsorgsfullt ned i degen.
Rulla in degen i plastfolie eller bakplåtspapper till ungefär 4 cm tjocka stänger. Låt degen stelna i frysen i en timme.
Värm upp ugnen till 175 grader.

Skär degen itu och sätt den ena delen tillbaka i frysen. Skär degen i 1 cm breda skivor och lägg upp dem på bakplåtspapper på en plåt så att det blir ordentligt med plats runtom dem.
Sätt in kexdegsskivorna frostiga i het ugn och grädda i 10–13 minuter. Kexen får bli en aning mjuka i mitten, för de stelnar när de svalnar.
Grädda den andra delen av degen på samma sätt.

Kyl först ned kexen omsorgsfullt i rumsvärme, och ställ därefter in dem i kylskåpet för att stelna i ungefär en halv timme.
När kexen har stelnat, ta in glassen i rumsvärme en stund för att tina. Forma glassen till bollar, som du plattar ut mellan två kex. Packa in glassandwicharna i plastfolie och frys dem.

Recept: Emmiina Lehtonen