fbpx

Höstlig tartar

”Svampsalt ger tartaren en delikat smak av umami! Malax Limpan som portionen byggs upp på ger helheten stadga och lingonmajonnäs tillför smaken lite sting. Till svampsaltet kan du i stället för svart trumpetsvamp också använda torkad karljohanssvamp eller trattkantarell. Om du formar brödskivorna med hjälp av en form, kan du utnyttja det bröd som blir över som krispiga maltsmulor. ” – Emmiina Lehtonen

Mängd: 4 förrättsportioner

INGREDIENSER:

  • Salt med svart trumpetsvamp:
  • En näve torkad svart trumpetsvamp
  • 1 msk grovt salt
  • Tartar:
  • 4 skivor Malax Limpa
  • 250 g innerfilé eller innerstek av nöt
  • ½ tsk dijonsenap
  • 2 msk finklippt gräslök
  • 1-1 ½ tsk salt med svart trumpetsvamp
  • 1 msk smör
  • Lingonmajonnäs:
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 msk lingon
  • 2 dl rybsolja

Kör samman den torkade svampen och det grova saltet till fint damm i en matberedare.
Avlägsna hinnorna från köttet och ställ in det i frysen i ca 15 minuter.
Skär först köttet i tunna strimlor och finfördela det därefter i små kuber. Krydda med svampsaltet, dijonsenapen och den finklippta gräslöken.

Skär ut skivorna av Malax Limpa med en cirkelformad form. Kör de överblivna limpkanterna till smulor i en matberedare och stek dem krispiga i smör.

Knäck det rumsvarma ägget och häll det i botten av en hög och smal kanna tillsammans med kryddorna och lingonen. Häll på den rumsvarma rybsoljan. Ställ en stavmixer på kärlets botten och starta den. Håll stavmixern fast vid kärlets botten så att oljan blandar sig ordentligt med ägget och lyft långsamt upp bettet till blandningens yta.

Häll lingonmajonnäsen i en spritspåse. Sammanställ portionen genom att lägga en limpskiva i formens botten, fyll med tartarmassa, ta bort formen och spritsa på lingonmajonnäsen samt maltsmulorna.

Recept: Emmiina Lehtonen