fbpx

Jordärtskocka-potatissoppa

”Vinterdagens härligt milda soppa förbereder man av potatis och jordärtskockor. Den färdiga soppan serveras med varm rökt lax och knapriga limppinnar.” – Hellapoliisi

Mängd: 4-6 portioner

INGREDIENSER:

  • 1 kg potatis (mjölig sort)
  • 1 stor lök
  • 700 g jordärtskocka eller 400 g jordärtskocksmos
  • 1-2 grönsaksbuljongtärningar
  • 200 g smältost, färskost eller grädde
  • salt efter smak
  • Dessutom:
  • 200-300 g varmrökt lax
  • 4 skivor Malax Limpa
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja

Skala potatisen, löken och jordärtskockorna. Om du använder färdigt mos, tillsätts det senare.
Lägg ingredienserna i en kastrull och häll på vatten tills de är täckta. Tillsätt grönsaksbuljongtärningarna.
Låt sjuda tills potatisen och jordärtskockorna är mjuka.
Mosa med en stavmixer eller mixer. Om du använder jordärtskocksmos, tillsätt det nu.
Tillsätt smältost, färskost eller grädde och smaksätt med salt.
Om soppan behöver förtunnas, kan du tillsätta grädde eller kokande vatten.
Kontrollera smaken.

Tillred de krispiga limppinnarna.
Skär brödskivorna i tunna pinnar och skala och finfördela vitlöksklyftorna.
Hetta upp olja i en panna och lägg i brödpinnarna och vitlöken. Vänd i het panna, tills pinnarna är krispiga.

Portionerna ut soppan på tallrikar, lägg på den varmrökta laxen i bitar och strö de krispiga brödpinnarna ovanpå.


Njut!


Recept: Hellapoliisi