Kantarellrisotto

”Säsongens svampskörd är redan klar att plockas och det är en bra idé att använda den på olika sätt i matlagningen. Du kan också göra en underbar risotto med andra ätliga svampar utöver kantarellerna. Se dock först till att preparera svamparna och förvälla dem om det behövs. Kantareller behöver inte förvällas.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

(2-4 portioner):

• 25 g smör
• 1 l kantareller
• 1 lök
• 25 g smör
• 3 dl risottoris
• 8 dl vatten
• 2 dl torrt vitt vin ELLER äppelcider
• 1 grönsaksbuljongtärning
• Svartpeppar från kvarnen
• 100–200 g paprikafärskost eller annan kryddad färskost
• 4 skivor Malax limpa
• ½ dl färsk oregano
• (2 msk olivolja)
• (parmesanost)

Tillsätt kantarellerna och vänd en stund, tills de mjuknar en aning.
Skala och finhacka löken.

Smält smöret i en kastrull eller traktörpanna och fräs löken en stund.
Tillsätt risottoriset och vänd.
Tillsätt vatten och cider lite i sänder och låt mogna på svag värme.
Tillsätt mer vatten alltid när föregående sats har sugits upp.
Smula ned en grönsaksbuljongtärning och mala i svartpeppar från kvarnen.

När risotton börjar vara lämpligt mogen, blanda ned i den paprikafärskost eller annan kryddad färskost. Kontrollera smaken.
Skär skivorna Malax Limpa i små kuber eller finfördela dem i mixer.
Finfördela oreganon och rör ned den bland brödbitarna. Om du så önskar kan du tillsätta en skvätt olivolja.
Strö över bröd-oreganoblandningen på risotton.
Servera genast!

Recept: Hellapoliisi