fbpx

Kolaskivor med havtornskräm

”Söt och knaprig Malax Limpa med smak av kola samt delikat syrlig havtornskräm. De här söta bakelserna kan serveras tillsammans med salta cocktailtilltugg eller som en liten söt avslutning på måltiden! Du kan tillreda skivorna och krämen i god tid, men sammanställ dem först strax före serveringen.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(8 st.):

Kolaskivor:
• 2 msk smör
• 2 msk farinsocker
• 8 skivor Malax Limpa

Havtornskräm:
• 100 g havtornsbär
• ½ dl syltsocker
• 200 g okryddad färskost

Till garnering:
• havtornspulver
• havtornsbär
• ätliga blommor

Skär med hjälp av en cirkelformad form ut åtta skivor ur Malax Limpa-skivorna (smula sönder den del som blir över och utnyttja i ett annat recept).
Smält smöret och farinsockret i en stekpanna och tillsätt de runda limpskivorna. Stek i några minuter och vänd allt emellanåt så att limpskivorna får en aning färg.

Lyft kolaskivorna åt sidan från stekpannan så att de svalnar och blir krispiga.
Mosa havtornsbären en aning med en gaffel och sätt dem i en kastrull tillsammans med syltsockret. Låt koka i 2–3 minuter, tills blandningen har blivit tjockare. Sila genom en tät sil ner i en skål, så att du får bort havtornsfröna. Ställ skålen i iskallt vatten och låt svalna. Rör om allt emellanåt.

Blanda samman den svalnade havtornspurén med färskosten och vispa till en massa som går att spritsa. Låt vid behov ännu blandningen stelna i kylskåp.
Packa havtornskrämen i en spritspåse och spritsa på limpskivorna. Sila på havtornspulver och dekorera med havtornsbär samt ätliga blommor. Servera och njut!

Recept: Emmiina Lehtonen