fbpx

Laksoppa

madekeitto

”Vinterns läckraste säsong är här! Laksoppan får sin underbara smak från fänkål, citron och dill. Soppan avrundas med fylligt brynt smör, som också används för att smaksätta krispiga krutonger av Malax Limpan. En fyllig men fräsch soppa som värmer upp under kyliga dagar.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(för fyra):

Fiskbuljong:
• 1 l vatten
• en lake på 1,5 kg
• den gröna delen av en purjo
• fänkålsrötter och stjälkar
• dillskaft
• 2 lagerblad
• 10 kryddpepparkorn
• 2 tsk salt

Laksoppa:
• fiskbuljong
• den vita delen av en purjo
• 2 fänkål
• 1 msk smör
• 8 potatisar
• saften från 1 citron
• 2 dl vispgrädde
• 1 ½ – 2 tsk salt
• ½ dl finklippt dill

Till färdigställandet:
• 100 g smör
• 5 skivor Malax Limpan
• 1 msk brynt smör
• 1 msk rybsolja

Fiskbuljongen:
Flå laken och ta ur tarmarna eller be din fiskhandlare göra det för din räkning.
Skär laken i ungefär fem centimeters bitar.
Använd lakens huvud och fenor till fiskbuljongen, ta bort gälarna.
Skär purjons gröna del, fänkålsrötterna och -stjälkarna samt dillskaften i rejäla bitar.
Koka lakbitarna tillsammans med fiskrenset, grönsakerna och kryddorna i ungefär 10 minuter. Skumma av det skum som bildas på ytan.
Lyft ut lakbitarna ur buljongen och ta loss det färdigkokta fiskköttet från benen för senare bruk. Lägg benen tillbaka i buljongen och låt puttra sakta ännu i 20 minuter.
Sila fiskbuljongen och ta den tillvara.

Laksoppan:
Finfördela purjon och skär fänkålen i skivor. Fräs i smör i bottnen av en kastrull.
Skala potatisen och skär den i rejäla bitar. Lägg i en kastrull med fiskbuljongen och koka tills potatisen är färdig.
Tillsätt grädde och citronsaft.
Finfördela till slut dillen och lägg i den och de färdiga lakbitarna, krydda med salt.
Lägg sista handen vid soppan med skirat smör och krispiga krutonger av Malax Limpan.

För trimningen:
Lägg smör i en kastrull och låt sjuda så sakteliga tills doften är nötig och färgen gyllenbrun. Sila till slut.
Tärna limpan i jämstora bitar. Stek dem krispiga i en panna i en blandning av brynt smör och olja.

Recept: Emmiina Lehtonen