fbpx

Lingonparfait med stensoppskola

”Smakerna i denna efterrätt kommer direkt från skogen! Den fräscha lingonparfaiten kompletteras av en fyllig stensoppskola och knapriga smulor av Malaxlimpa. Prova gärna soppar även i efterrätter och se hur fantastiskt de lämpar sig även med söta smaker!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

för sex personer

Lingonparfait:
• 2,5 dl vispgrädde
• 2 dl lingon
• 150 g crème fraiche
• 40 g äggvita
• 40 g socker

Stensoppskola:
• 2 dl hackade karljohansvampar
• 2 msk smör
• 2 dl vispgrädde
• 2 dl farinsocker
• ½ tsk salt

Smulor av Malaxlimpa:
• 3 skivor Malaxlimpa
• 1 msk smör
• ½ tsk vaniljsocker

Dessutom:
• Lingon

Lingonparfait:
Tillaga lingonparfaiten genom att koka upp grädde och lingon i en kastrull. Mixa massan tills den är slät med en mixer eller stavmixer. Sila genom en tät sil om du vill. Blanda i crème fraichen. Vispa äggvita och socker till ett skum med elvisp. Vänd i skummet i parfaitmassan.
Dosera parfaitmassan i en form och sätt i frysen över natt. Du kan antingen använda enskilda portionsformar eller en större form. Silikonformar fungerar bäst men du kan även använda en form av något annat material och fodra den med folie.

Stensoppskola:
Rengör sopparna och skär dem i grova bitar. Stek sopparna i smör tills de får en vacker brun färg, tillsätt sedan grädde och farinsocker. Låt koka i tre minuter. Mixa stensoppskolan tills den är slät med en mixer eller stavmixer och smaka av med salt.

Smulor av Malaxlimpa:
Smula skivorna av Malaxlimpan fint med en mixer eller hushållsassistent. Stek smulorna i smör ett par minuter, ta av spisen och rör i vaniljsockret. Låt svalna.

Sammanställning:
Ta ut parfaiten ur frysen i god tid, häll över den i ett serveringskärl och låt den tempereras en stund i rumsvärme. Sammanställ efterrätten genom att toppa parfaiten med stensoppskola, limpsmulor och lingon.

Recept: Emmiina Lehtonen