fbpx

Pumpkin Spice-kaka

”Nu är det säsong för spagettipumpa och denna frukt ger kakan saftighet samtidigt som smulor av Malax Limpan ger smaken en delikat nyans! Orange glasyr, kapkrusbär, björnbär och pumpachoklad ger kakan ett lämpligt utseende för Halloween-festen! Denna kaka blir bättre med tiden, så du kan med fördel tillaga bottnen i god tid före servering.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(10-12 bitar)

Botten:
• ca 600 g spagettipumpa
• 1 msk rybsolja
• 2 skivor av Malax Limpan
• 150 g smör
• 3 st. ägg
• 1,5 dl socker
• 1 dl farinsocker
• 3 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 tsk kanel
• 1 tsk mald ingefära
• 1 tsk mald nejlika
• 1 tsk kardemumma
• 1 tsk muskotnöt
• ½ tsk salt
• Smör och skorpsmulor för att smörja formen

Glasyr:
• 2 dl pulversocker
• 250 g smör
• 400 g naturell färskost
• 2 msk citronsaft
• Orange livsmedelsfärg

För dekoration:
• Kapkrusbär, björnbär, pumpachoklad

Tryck in små snitt längs spagettipumpan med en liten kniv så att de bildar en streckad linje. Sätt pumpan i mikron på full effekt i fem minuter. Låt svalna och klyv pumpan med hjälp av snitten. Kärna ur.

Häll rybsolja över pumpahalvorna och rosta i 200-gradig ugn med snittytan uppåt i 40 minuter. Riv ut pumpan ur skalet med en gaffel och låt svalna.

Smula skivorna av Malax Limpan i en matberedare.

Vispa ägg och socker till ett skum. Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och sila dem i ägg-sockerskummet. Vänd försiktigt så att skummet inte sjunker ihop. Tillsätt smält smör, limpsmulor och 300 gram (4 dl) pumpa i smeten.

Häll smeten i en smord kakform med skorpsmulor (⌀ 23 cm). Stek i 175-gradig ugn i 40 minuter.

Låt smöret och färskosten bli mjuka i rumstemperatur. Framför allt ska smöret vara ganska mjukt. Vispa ihop smör och florsocker till ett skum, blanda i färskost och citronsaft. Tillsätt livsmedelsfärgen i massan alldeles i slutet.

Klyv den väl avkylda kakbottnen till två plattor. Dela fyllningen i två delar och sätt hälften inuti kakan och hälften som glasyr ovanpå locket. Dekorera.

Recept: Emmiina Lehtonen