fbpx

Malax Limpan panzanella

”Den toskanska brödsalladen panzanella får en nordisk version när den tillreds med Malax Limpan. Tillsammans med den saftiga limpan blandar man i salladen sommarens saftiga tomater, en aning oliver, schalottenlök, mozzarella och basilika samt en smaklig dressing. Denna mättande sallad är ett utmärkt tillbehör till olika sommarrätter eller som sådan som en lätt lunch!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(4-6 portioner):

• 1 kg olika slags tomater
• 1 tsk salt
• 8 skivor Malax Limpan
• 1 msk olivolja
• 1 bananschalottenlök
• 1 dl kalamata-oliver
• 200 g mozzarella
• 1 kruka basilika

Dressing:
• ca ¼ dl tomatspad
• 1 msk dijonsenap
• 2 msk röd- eller vitvinsvinäger
• 1 vitlöksklyfta
• ¼ tsk salt
• ¼ tsk svartpeppar
• ¾ dl olivolja

Ta bort stjälkarna från tomaterna och skär dem i lagom stora bitar. Blanda i 1 tsk salt och lägg i ett durkslag över en skål för att rinna av i ca 15 minuter.
Riv limpskivorna i mindre bitar. Häll 1 msk olivolja i en panna och stek limpskivorna så de får färg.

Skala bananschalottenlöken och skär den i tunna skivor. Skala också vitlöksklyftan och finhacka den. Häll av vätskan från oliverna. Finhacka några av basilikabladen.

När ca ¼ dl av spadet har runnit av tomaterna, tillsätt dijonsenapen, röd- eller vitvinsvinägern, den hackade vitlöksklyftan, salt och svartpeppar i skålen. Tillsätt olivoljan i ett tunt band under ständig vispning.

Rör ner tomaterna, schalottenlöken, oliverna, den hackade basilikan och bitarna av Malax Limpan i dressingen och låt stå och dra en stund. Bred ut salladen på ett serveringsfat, toppa med riven mozzarella och basilikablad. Servera!

Recept: Emmiina Lehtonen