Rostad jordärtskocka och päron

Paahdettua maa-artisokkaa ja päärynää

”Ett härligt tillbehör som kombinerar utsökt jordärtskocka, söt päron, salt blåmögelost och den sötsura Malax Limpan. Det lönar sig att ugnsrosta jordärtskockorna med skal, eftersom de då blir färdiga fortare och också får en god smak av skalet!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(fyra portioner):

• 1 kg jordärtskocka
• 2 msk rybsolja
• 2 tsk salt
• ½ tsk svartpeppar
• 400 g päron
• 1 kruka salvia
• 5 skivor Malax Limpan
• 1 msk rybsolja
• 100 g blåmögelost

Tvätta jordärtskockorna ordentligt med rotfruktsborste. Skär stora jordärtskockor i rejäla bitar, små kan rostas hela. Lägg dem i en skål, rör i rybsolja, salt och svartpeppar.
Skär päronen i klyftor och ta bort kärnhuset.

Sprid ut jordärtskockorna och päronklyftorna på ugnsplåten på bakplåtspapper. Riv hälften av salvian och blanda den med jordärtskockorna och päronen. Rosta i ugnen i 200 grader i 30 minuter eller tills jordärtskockorna är mjuka.

Skär Malax Limpan-skivorna i tärningar och vänd runt tärningarna i rybsolja i en skål. Sprid tärningarna på ugnsplåten på jordärtskockorna och päronklyftorna. Rosta i ytterligare 10 minuter.

Låt svalna en stund efter att du har tagit plåten ut ur ugnen och lägg i ett serveringskärl. Skär blåmögelostbitar på maträtten och riv över färsk salvia som garnityr.

Recept: Emmiina Lehtonen