fbpx

Smörgåstårta med insjöfisk

”Det smakar gott på vårens fester med en smörgåstårta tillredd av den saftiga Malax Limpan. Tårtan som är fylld med fyllning av inhemsk insjöfisk, ärter och fetaost är fyllig och underbart fräsch!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(10 portioner):

• ca 25 skivor av Malax Limpan (2 påsar på 325 g eller en påse på 650 g)
• 1 dl vichyvatten
• saften av 1 citron

Fyllning med insjöfisk:
• 2 burkar (240 g) konserverad insjöfisk (eller 240 g färdig insjöfisk)
• 1 rödlök
• saften och skalet av ½ ekologisk citron
• 3 msk finklippt gräslök
• 200 g färskost
• 3 msk kapris
• ¾ tsk salt
• ¼ tsk svartpeppar
• ¼ tsk vitpeppar

Ost-fetafyllning:
• 200 g djupfrysta ärter
• saften och skalet av ½ ekologisk citron
• 2 vitlöksklyftor
• 200 g fetaost
• 100 g färskost
• ½ tsk salt
• ¼ tsk svartpeppar

Glasering:
• 200 g färskost
• 120 g smetana
• Till garnering exempelvis ärtskott, feta, ärter, citronskal, ätliga blommor

Låt vätskan rinna av i en sil från den konserverade insjöfisken (eller om du använder färdig fisk, riv den i små bitar). Skär eller hacka rödlöken i små bitar. Riv den gula delen av citronskalet med rivjärnets fina skär och pressa ut saften på rödlövshacket, låt få smak i 10 min. Klipp gräslöken. Blanda samman alla ingredienser och ställ in i kylskåpet för att stelna.

Tina 150 g ärter, riv i citronskalet och pressa saften. Riv också ner vitlöken. Kör med stavmixer till en grov massa, Tillsätt 150 g fetaost, färskosten och kryddorna, kör till en jämn smet. Spara resten av ärterna och fetan till garnering.

Skär kanterna på limpskivorna jämna. Blanda saften av en citron i vichyvatten. Fodra en brödform med film eller bygg upp smörgåstårtan t.ex. på ett skärbräde. Lägg skivorna bredvid varandra och fukta med citronvichy. Börja fylla skikten genom att använda hälften av ärtfyllningen. Lägg limpskivor ovanpå och fukta. Fortsätt med fyllning av insjöfisk och upprepa tills det till slut kommer ett skikt limpskivor överst. Fukta och packa smörgåstårtan tätt i film, ställ in i kylskåpet över natten för att dra sig under en tyngd.

Vispa färskosten och smetanan till hårt skum för glaseringen. Bred jämnt på smörgåstårtan. Garnera efter eget önskemål.

Recept: Emmiina Lehtonen