fbpx

Smörgåstårta med rökt lax

”Malax Limpan är ett sofistikerat bröd, som behåller sin smaskighet. Den magnifika aromen kommer till sin rätta med läckra fyllningar. Imponera dina festgäster och erbjud en fantastisk smörgåstårta.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

  • 18 skivor Malax Limpa
  • ca 3 dl kraftig grönsaks- eller fiskbuljong
  • 350 g varmrökt lax
  • 400 g gräslöksfärskost
  • lime- eller citronpeppar
  • 1 paprika
  • 1 kruka dill

Topping:

  • 300 g gräslöksfärskost
  • 150 g varmrökt lax
  • 100-200 g stora räkor
  • 2 kokta ägg
  • dill
  • limeklyftor
  • groddar
  • rucola​

Skär bort kanterna från brödskivorna.


Koka en kraftig grönsaks- eller fiskbuljong av vatten och fond eller buljongkuber, låt svalna.
Fodra bottnen i en springform med bakplåtspapper och lägg ut brödskivor på bottnen. Fyll ut mellanrummen med brödbitar.
Fukta brödskiktet med grönsaks- eller fiskbuljong.
Avlägsna eventuella ben och skinn från den varmrökta laxen. Finfördela den i en skål och rör i gräslöksfärskosten. Krydda med lime- eller citronpeppar.

Lägg i paprikan som skurits i små tärningar och den finskurna dillen.
Blanda om fyllningen och kontrollera smaken.
Bred ut ett lager fyllning och upprepa lagren. Kom ihåg att fukta brödskivorna.
Låt tårtan dra sig i kylskåp helst över natten.

Vält över tårtan på ett serveringsfat.
Bred på gräslöksfärskost och garnera med varmrökt lax, räkor och finfördelat ägg.
Lägg som garnering på dill, groddar och limeklyftor.

Strö rucola på serveringsfatets kanter.

Receptet: Hellapoliisi