fbpx

Svartrotssoppa

”Man kan servera den fylliga svartrotssoppan som förrätt eller äta den som sådan som huvudrätt. Svartrotens vita färg mörknar snabbt efter skalningen, så det lönar sig att se upp vid hanteringen av den. I övrigt går det lätt och snabbt att tillreda soppan! Knapriga, med röksalt kryddade smulor av Malax Limpa ger soppan en delikat rostad nyans.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(förrätt för fyra, huvudrätt för två):

• 500 g svartrot
• 200 g mjölig potatis
• 2 lökar
• 3 vitlöksklyftor
• 1 tsk smör
• 6 dl vatten
• 1 grönsaksbuljongtärning
• ½ tsk salt
• ¼ tsk vitpeppar
• 1 msk timjanblad
• 150 g crème fraîche
• en halv citron

• 2 skivor Malax Limpa
• 1 msk smör
• ½ tsk röksalt
• färsk timjan till garnering

Instruktioner:

Skala svartrötterna under kallt vatten och skär dem i ca 1 cm stora bitar. Häll i en skål ca 1 liter kallt vatten samt saften från en halv citron. Lägg svartrotsbitarna i citronvattnet. Svartroten mörknar snabbt efter skalningen och citronvattnet bevarar färgen vacker i väntan på kokningen.
Skala potatisen och skär den i rejäla bitar. Lägg också potatisen i citronvattnet.

Skala och tärna lökarna och vitlöken. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt grönsakerna, vatten, grönsaksbuljongtärningen, kryddorna och örterna. Koka grönsakerna mjuka i ca 15 minuter.
Ta åt sidan ca 1 dl av vätskan, så att soppan inte blir alltför tunn. Du kan tillsätta vätska senare vid behov.
Tillsätt crème fraîchen i soppan. Kör soppan slät i en mixer eller med en stavmixer. Kolla smaken och konsistensen.

Kör skivorna Malax Limpa i en matberedare eller smula skivorna för hand. Stek brödsmulorna knapriga i smör i en stekpanna och krydda med röksalt.
Portionera ut soppan i skålar, strö på smulorna Malax Limpa och garnera med timjanblad.

Recept: Emmiina Lehtonen