fbpx

Tapas


INGREDIENSER:

Kallrökt lax-tapas

  • 2 dl kallrökt lax
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • citronsaft
  • 4 skivor Malax Limpa

Panerad getost

  • 300 g mjuk getost
  • 1 vitlöksklyfta (liten)
  • svartpeppar
  • 3 skivor Malax Limpa

Stekt anklever-toast

  • 300 g anklever
  •  5 skivor Malax Limpa
  •  Svartpeppar och salt

 

Kallrökt lax-tapas

Skär den kallrökta laxen i tärningar. Lägg laxtärningarna i en mixer och kör till en jämn massa.
Tillsätt 1 dl kall grädde och blanda försiktigt i mixern så att fettet inte skiljer ut sig.
Vispa resten av grädden (2 dl) till ett lätt gräddskum och krydda med vitpeppar.
Blanda försiktigt gräddskummet med laxmassan och kontrollera saltsmaken.

Tillsätt vid behov salt och en aning citronsaft.
Låt moussen stå i kylskåp ca en timme.
Skiva tunna skivor av Malax Limpan i en charkmaskin (20 st.) och torka dem i ugnen
på 50 grader i ca 30 minuter.

Forma med en matsked ovala kulor av moussen och placera dem mellan de
rostade brödskivorna.
Tapas är klar för servering.

Panerad getost

Mjuka upp getosten och den krossade vitlöksklyftan med en matberedare och krydda
med svartpeppar.
Finfördela limpan med en mixer till små smulor. 
Forma i handen getosten till bollar i önskad storlek och rulla dem i brödsmulorna.

Stekt anklever-toast

Skär anklevern i rundlar på ca. 30 g
Krydda med salt
Skär bort kanterna på limpskivorna och dela dem i två delar.
Stek ankleverrundlarna i panna; lägg dem kalla i pannan och höj därefter värmen.
Stek till sist brödskivorna i samma panna och lägg anklevern på bröden.
Krydda slutligen med svartpeppar.

Receptet: Antti Puromies