fbpx

Skärgårdsbröd

Malax Limpan är ett äkta traditionellt skärgårdsbröd med saftig och naturlig smak. Skärgårdsbrödet passar bra för vardagens delikatesstunder, men i synnerhet kröner det festborden på högtidsdagar, såsom jul och midsommar.

Skärgårdsbrödets recept, rötter och historia ligger i skärgården

Skärgårdsbröd är traditionellt ett mörkt och tätt limpformat bröd som bakas på äkta surdeg av råg och som har en både syrlig och söt smak. Brödet har bakats i Finland i många århundraden, men man känner inte exakt till dess historia och ursprung. Receptet på Malax Limpan och dess historia går också mer än 100 år tillbaka i tiden. Skärgårdslimpa tillverkas ofta i eller i närheten av skärgården, och i receptet ingår förutom råg även sirap, som ger brödet dess sötma. Det är den mörka sirapen, och framför allt rågen, som ger brödet dess mörka färg, vilket innebär att skärgårdsbrödet i allmänhet även är mycket fiberrikt.

Skärgårdsbröd har en lång tillverkningsprocess och hållbarhet

Skärgårdsbröd har vanligtvis en mycket lång hållbarhet jämfört med andra bröd – i bästa fall kan det hållas ätbart till och med i flera månader. Rätt förvaring är dock viktigt: om brödet förvaras i en väl försluten brödpåse på en torr plats i rumstemperatur och skyddas från solljus, kommer det inte att utsättas för bakterier eller fukt. Hemligheten bakom den långa hållbarheten hos traditionella skärgårdsbröd, som Malax Limpan, har delvis att göra med tillverkningsprocessen, som tar flera dygn från det att surdegen bereds till dess att brödet bakas i ugnen och svalna.

Skärgårdsbröd har många användningsmöjligheter i matlagningen

Äkta och saftigt skärgårdsbröd, som Malax Limpan, är ett bröd, vars smakvärld erbjuder många användningsmöjligheter. Därför kan skärgårdslimpa serveras med såväl salta pålägg som skinka och fisk som söta tillbehör som bär och choklad. En populär klassiker som kan avnjutas året runt är skärgårdsbröd med gravad lax eller skagenröra. Och skärgårdsbröd behöver inte alltid ätas som smörgås – det kan till exempel smulas sönder och användas som botten till en saftig smörgåstårta. Du kan också skiva och rosta knapriga krutonger till läckra sallader. Möjligheterna är oändliga, så mångsidigt är skärgårdsbrödet. Vi har hundratals olika recept som kan inspirera dig att laga läckra förrätter, goda huvudrätter och fantastiska efterrätter av Malax Limpan. 

Bekanta dig med våra produkter

Malax Limpan är en äkta traditionell skärgårdslimpa med saftig och naturlig smak. Skärgårdsbröd passar bra för vardagens njutningsstunder, men det kröner särskilt festernas matbord, såsom jul och midsommar.

Malax Limpan