fbpx

Jordgubbssallad med timjankrutonger

”I den underbart somriga salladen blandas smaker av söta jordgubbar, knaprig fänkål, mustig buffelmozzarella samt Malax Limpa-krutonger som kryddats med timjan! Salladen kröns av vinägrett med jordgubbssmak. En fulländad tillbehörssallad att serveras med grillrätter!”
Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(6 portioner):

  • 400 g jordgubbar
  • 1 fänkål
  • 1 kruka bladsallat
  • 1 kruka rucola
  • 125 g buffelmozzarella

Jordgubbsvinägrett:

  • 2 dl tärnade jordgubbar
  • 2 msk färska timjanblad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 msk ljus balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk svartpeppar

Timjankrutonger:

  • 3 skivor Malax Limpa
  • 2 msk färska timjanblad
  • 2 msk olivolja
  • ¼ tsk salt

Ta bort skaftet från jordgubbarna och tärna 2 dl av dem till vinägretten och skär resten i skivor för salladen.

Blanda samman alla vinägrettens ingredienser och kör till en slät blandning med en stavmixer.

Blanda timjanblad, olivolja och salt i en skål. Tärna skivorna Malax Limpa och vänd dem i skålen med kryddorna. Bred ut dem på bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i ugn vid 200 grader i ungefär 7 minuter. Låt svalna.

Skär bort fänkålens stam och skär den i tunna skivor med mandolin eller kniv. Lägg den om du så önskar för en stund i isvatten för att bli krispig. Låt rinna av ordentligt före serveringen.

Riv sallaten och blanda ned fänkålsskivorna samt rucolan i salladen. Sätt salladen i ett serveringskärl och tillsätt jordgubbsskivorna, den rivna mozzarellan samt krutongerna. Servera med jordgubbsvinägretten!

Recept: Emmiina Lehtonen