Joulun jälkiruoat tuovat makean päätöksen joulupöytään. Niissä maistuvat perinteisesti lämpöiset mausteet, joiden kanssa happamanmakea Maalahden Limppu sopii oivasti yhteen. Kannattaakin hyödyntää mehevää saaristolaisleipää osana joulun jälkiruokia! Esimerkiksi joulun moderni klassikko, glögijuustokakku saa aivan uuden ulottuvuuden, kun hyödynnät limppumurua kakun pohjassa! Reseptin löydät täältä: ”Tuorejuusto-glögikakku”.
Perinteiset joulun jälkiruoat
- Joulutortut luumuhillotäytteellä kuuluvat olennaisena osana jo joulun odotukseen. Tarjoa aattona joulutorttuja uudella twistillä, kokeile täytteenä esimerkiksi vihreitä kuulia, nutellaa tai viikunahilloa ja brie-juustoa. Tortut voi muotoilla vaikkapa kukiksi, lumihiutaleiksi, enkeleiksi tai tähtikuvioiksi, näissä vain mielikuvitus on rajana!
- Piparkakkujen leivonta, piparkakkutalon rakennus sekä näiden koristelu on ihana joulunodotusperinne, joka sopii koko perheen yhteiseksi tekemiseksi. Jouluaattona piparkakkutalo sopii suloiseksi koristeeksi jälkiruokapöytään ja piparkakut maistuvat niin kahvin kanssa, kuin pitkin iltaa naposteltavaksi. Piparkakut ja sinihomejuusto on klassinen yhdistelmä, joten muista jättää osa pipareista koristelematta!
- Riisipuuro kanelilla on monelle joulupäivän aamupala, mutta myös maistuva jälkiruoka, jonka syömisessä on mukana hieman jännitystä, kun joukkoon on piilotettu onnea tuova manteli. Riisipuurosta voi jatkojalostaa myös kermaisen riisivanukkaan, jonka lisukkeeksi sopivat erilaiset marjat, sitrushedelmät, hillot tai kinuskikastike.
- Luumukiisseli on maistuva lisuke riisipuurolle, mutta sitä voi tarjota myös sellaisenaan tai kermavaahdon kera jouluaterian jälkiruokana. Luumujen sijaan voit valmistaa ”sekametelisopan” kuivatuista sekahedelmistä.
- Kuivakakut kuuluvat perinteisesti joulun kahvipöytään. Kuivakakut on hyvä valmistaa etukäteen, sillä ne vain paranevat, kun saavat tekeytyä rauhassa ennen tarjoilua. Juhla-aterialle sopivat erityisesti jouluisilla mausteilla maustettu perinteinen maustekakku, mehevä banaanikakku tai suklaa-taatelikakku. Koristele kuivakakut jouluisesti esimerkiksi tomusokerilla, suklaalla, kuivatuilla hedelmillä tai pähkinärouheella.
Muut joulun jälkiruoat
- Jouluinen hyydytetty juustokakku maustetaan esimerkiksi piparkakuilla, luumuhillolla, glögillä, suklaalla tai puolukalla. Kokeile ”Hyydytetty puolukkakakku” reseptiämme, jossa juustokakun pohjana hyödynnetään mehevää Maalahden Limppu -saaristolaisleipää ja puolukan happamuutta täydentää makea kinuski.
- Hyydytettävät jälkiruoat ja jäädykkeet valmistuvat melko pienellä vaivalla, mutta ovat jouluisesti maustettuna hyvin juhlavia jälkiruokia juhla-aterialle. Kokeile appelsiinipannacottaa, puolukkapossettia, piparijäätelöä tai lakkajäädykettä kinuskilla!
- Suklaaherkut kuuluvat olennaisesti joulupöytään. Itsetehdyt konvehdit ja tryffelit tuovat joulupöytään ripauksen luksusta. Jouluun sopivia makuja ovat esimerkiksi appelsiini, minttu, suolakaramelli ja kahvi. Maalahden Limppu -saaristolaisleipää voi hyödyntää myös suklaisten herkkujen kaverina: ”Konvehdit”-resepti.
- Valmista etukäteen kevyt jälkiruoka glögissä keitetyistä päärynöistä! Glögipäärynöiden maku voimistuu odotelleessaan, joten keitä ne jo hyvissä ajoin. Glöginä voit käyttää punaista tai vaaleaa glögiä ja niiden kanssa voit tarjota vaikkapa kermavaahtoa tai erityisesti lämpimien päärynöiden lisukkeena maistuu vaniljajäätelö! Kevyemmäksi joulun jälkiruoaksi sopivat myös mehevät ”Uunipäärynät”, ne saavat herkullisen kuorrutteen jouluisista mauista ja happamanmakeasta Maalahden Limppu -murusta!
Jälkiruokajuustot joulupöytään
Juustotarjotin on täydellinen lisä joulun jälkiruokiin ja se tuo joulupöytään hienostuneen päätöksen. Valitse tarjottimelle erityyppisiä juustoja, kuten täyteläistä brie-juustoa, suolaista sinihomejuustoa ja pitkään kypsytettyä manchego-juustoa. Asettele juustotarjottimelle viikuna-, persimon-, tai päärynäviipaleita, viinirypäleitä, erilaisia hilloja, suolakeksejä ja piparkakkuja sekä kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja manteleita. Jälkiruokaviini sopii mainiosti juustojen rinnalle ja viimeistelee joulun jälkiruokahetken.
Juustot sopivat hyvin vaihtoehdoksi makeille jälkiruoille ja juustotarjottimen monista vaihtoehdoista löytyy varmasti jokaisen makumieltymyksiin soveltuvia juustoja. ”Juustolautanen”-reseptistämme löytyy ohje päärynävaniljahilloon, paistettuun camembertjuustoon, parmesaanikekseihin ja -mousseen, joita voi nauttia mehevien Maalahden Limppu -viipaleiden kera.
Jälkiruokien makumaailma ja koristeluvinkit
Joulun jälkiruoat rakentuvat usein lämpimien mausteiden ympärille, joista tunnetuimpia ovat kaneli, kardemumma, neilikka, inkivääri ja muskottipähkinä. Glögillä maustetut jälkiruoat, appelsiinin ja suklaan yhdistelmät sekä pähkinät ja mantelit kuuluvat olennaisesti joulun makumaailmaan. Myös piparkakkumauste tuo joulun tunnelmaa jälkiruokiin, joten lisää sitä joulunajan leivonnaisiin. Piparminttu taas tuo raikkautta joulun jälkiruokiin. ”Piparminttuinen banoffee” -reseptissämme yhdistyvät piparkakkumaustettu Maalahden Limppu -muru, kinuski, banaani sekä piparminttukermavaahto.
Sesongin hedelmistä erityisesti appelsiini, granaattiomena, taateli, persimon, omena ja päärynä tuovat makua joulun jälkiruokiin. Granaattiomenan siemenillä myös koristelet kauniisti jälkiruoat ja juustotarjottimen. Muita hyviä koristeita jälkiruokien viimeistelyyn ovat esimerkiksi kokonaiset kanelitangot, tähtianikset, rosmariinin oksat, kokonaiset karpalot sekä piparkakku- tai pipariminttukarkkimuru. Pienet koristelut tekevät jälkiruoista houkuttelevan ja jouluisen näköisiä.
Joulun suosituimmat jälkiruoat
Joulun jälkiruoat päättävät juhla-aterian ja tarjoavat monia mahdollisuuksia yhdistää perinteitä ja moderneja makuja. Kokeile rohkeasti uusia makuyhdistelmiä ja luo unohtumaton päätös juhla-aterialle!
- Jouluiset cake popsit
- Jouluinen kerrosjälkiruoka
- Jouluinen luumukakku
- Joulucookies
- Rommirusina à la Maalahden Limppu
- Puolukkajäädykettä tattikinuskilla
- Maitosuklaa-trifle
Jouluaterian menua suunnitellessasi, lue myös vinkkimme joulun alkuruokien ja pääruokien suunnitteluun. Kaikki jouluiset reseptimme löytyvät täältä!